Starten
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Valkuilen voor de startende ondernemer

Valkuilen voor de startende ondernemer

Je bent enthousiast begonnen en je gaat je grootste droom verwezenlijken. De wereld ligt aan je voeten, maar….. pas op voor de valkuilen die aan de rand van dit grote ondernemersavontuur schuilen.

Valkuil 1: Je rekent jezelf rijk

Je hebt het gat in de markt gevonden en minstens zo belangrijk: er is iemand die wil investeren in jouw geweldige onderneming. Dit klinkt heerlijk en zo voelt het vast ook, maar pas op: reken jezelf niet rijk. Juist in de beginperiode kunnen er allerlei onvoorziene uitgaven je pad op komen.

Geef je bedrijf de kans om te groeien. Het heeft tijd nodig om echt winstgevend te zijn. En zorg daarom dat je in de eerste periode over een flinke buffer beschikt om kosten op te vangen. En wat voelt het goed als jij de eerste omzetten van de eerste drie opdrachten op je rekening ziet verschijnen. Maar zorg ervoor dat je het niet in één keer uitgeeft. Vergeet niet dat bruto-inkomen iets anders is dan netto-inkomen. Reserveer minimaal 30% van dit bedrag om later in het jaar de belastingaanslagen te betalen. Vergeet ook niet om geld te apart te zetten voor de btw. Over jouw omzet wordt nog 21% btw doorberekend. Bij een goede omzet kan dit bedrag best hoog oplopen. Je bent verplicht ieder kwartaal de ontvangen btw terug te betalen aan de Belastingdienst.

Ben zo realistisch mogelijk bij het inschatten van je omzet. Zet alle verwachte kosten op een rij en denk naast de belastingaangiftes ook aan verzekeringen, vergunningskosten en investeringen. Stel de juiste prioriteiten. Een mooi pak, een luxe leaseauto en een nieuwe laptop staan leuk, maar zijn vaak niet noodzakelijk. Investeer eerst een in een professionele website en mooie visitekaartjes.

Doe het de eerste jaren als ondernemer nog rustig aan en bouw een goede financiële buffer op. Financiële hoogtijden worden altijd afgewisseld met economische dippen. Zorg dat je voorbereid bent.

Valkuil 2: Verloren visie

Toen je begon aan dit grote avontuur had je het zo helder voor ogen. Je had een missie. Een plan. Jij zou jouw visie op de branche aan de wereld tonen en zo gehoor geven aan een lang onbeantwoorde vraag. Maar nu ben die visie even kwijt. Hij was niet goed afgebakend en je merkt dat je verzandt in bijzaken. Terug naar de kern dus. De focus moet liggen bij jouw expertise. In het ondernemingsplan heb je die, als het goed is, beschreven. Je hebt je gedachtes geordend, prioriteiten gesteld en je visie en strategie in kaart gebracht. Als je dit nog niet hebt gedaan, doe het dan alsnog! Ook al heb je misschien geen investeerders nodig, het ondernemingsplan geeft ook jou houvast. Richt je op jouw sterke kanten en geef andere dingen, zoals administratie, uit handen. Het is natuurlijk wel een investering, maar het levert je veel tijd op. Kostbare tijd die je kunt stoppen in bijvoorbeeld acquisitie. En zo komen we ook tot onze volgende valkuil.

Valkuil 3: Beangstigende acquisitie

Je bent niet de enige die moeite heeft met acquisitie. Het vereist een hoge mate van assertiviteit. Daarnaast loop je met het naar buiten treden met je product of dienst de kans om afgewezen te worden, kritiek te krijgen of negatief beoordeeld te worden. Acquisitie kan daarom een hoge drempel vormen. Een drempel waar je hoe dan ook overheen moet. Want je bent overtuigd van je product of dienst en je hebt mensen iets te bieden. Die mensen wil je bereiken. Zie acquisitie als een spel. Als een leuk spel. Jij moet zoveel mogelijk mensen in aanraking brengen met jouw onderneming. En onthoud twee dingen: ook al word je afgewezen, er weet wel weer iemand van je bestaan af. En een afwijzing is niet persoonlijk. Jij als persoon wordt niet afgewezen. Tot slot vier je successen! Maak het leuk. Vier elke kleine en grote overwinning.

Als je dan die grote vis gevangen hebt, dan vier je je succes uitbundig, maar blijf je ook zoeken naar nieuwe opdrachtgevers. Een opdracht stopt op een gegeven moment weer en dan zit je met een gat. Dit betekent niet dat je dagelijks koud moet bellen. Je kunt ook actief zijn op social media of netwerkborrels bezoeken.

Valkuil 4:  Verkeerde verzekeringen

Verzekeringen zijn noodzakelijk, maar duur. Het is dus belangrijk dat jij je geld uitgeeft aan verzekeringen die je nodig hebt. Maar wat heb je nodig? Je wilt niet te voorzichtig zijn en te veel investeren in verzekeringen, maar denken dat jou niets overkomt is ook niet slim. Want fouten maken is menselijk. Hoe vind je dan de balans?

Voor alle zakelijke activiteiten moet je een aparte verzekering afsluiten. Elke verzekering is dus een afzonderlijke afweging. Verzekeringen die je in ieder geval moet overwegen zijn: arbeidsongeschiktheidsverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering en pensioenmogelijkheden.

Valkuil 5: Administratieve chaos

Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af en ben je vooral druk met geld verdienen en jezelf op de kaart zetten. Logisch dat het bijhouden van administratie hierbij naar de achtergrond verschuift. Maar zorg ervoor dat een correcte administratie altijd een prominente rol speelt in je takenpakket. Zorg ervoor dat je je inkomsten en uitgaven goed op een rij hebt. Zodat je niet alleen voldoet aan de bewaarplicht van 7 jaar, maar dat je ook in staat bent de jaarlijkse aangifte van inkomstenbelasting te doen en je cashflow te volgen.

Het verwaarlozen van administratie kan er ook toe leiden dat je niet op tijd op de hoogte bent van wanbetalers. En wanbetalers kunnen in het uiterste geval resulteren in faillissement. Je voorkomt dit door de door jouw vastgestelde betalingstermijnen nauwlettend te volgen. Als je ontdekt dat betalingstermijnen verstrijken, stuur je de klant een betalingsherinnering of, nog effectiever, bel ze op.

Terug naar het overzicht