- Administratie en boekhouding
- Financieel
- Fiscaal
- ICT
- Starten
- Starterschecklist
- Alle rechtsvormen op een rijtje
- Rechtsvormen - vervolg
- Rechtsvormen: stichting en vereniging
- Eenmanszaak de juiste keuze?
- 9 vragen voor beginnende zzp’ers
- Hoe schrijf je een sterk ondernemingsplan?
- Hoe kom je rond als startende ondernemer?
- Huisvestiging van een starter. Wat is er mogelijk?
- In 10 stappen een webshop starten
- Is het beginnen van een webshop een goed idee?
- Bedrijfsnaam verzinnen
- Inschrijven bij de KvK
- Samenwerken als zzp’er, goed idee?
- Valkuilen voor de startende ondernemer
- Kopen of huren van bedrijfsruimte?
- Auto zakelijk of privé?
- Auto zakelijk of privé 2: auto op de zaak
- Auto zakelijk of privé 3: aanschaf auto
- Auto leasen als startende ondernemer
- KvK nummer
- Juridisch
- Marketing en Acquisitie
- Verzekeringen
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.
Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.
De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.
Auto leasen als startende ondernemer
Als zzp’er zul je in sommige gevallen moeten investeren in een nieuwe auto. Als dit ook voor jou geldt, kan het gunstig zijn een auto te leasen. Maar hoe doe je dat? Met wie ga je een leasecontract aan? En zijn er überhaupt partijen die met een startende ondernemer zonder stabiel inkomen in zee willen gaan?
Wat houdt leasen in?
Een auto leasen betekent dat je de auto gefinancierd wordt voor een periode die gelijk staat aan de levensduur van de auto. Er wordt een vaste rente berekend en er wordt een vast maandbedrag afgesproken.
Financiële garantie
Leasemaatschappijen eisen vaak een financiële garantie en dat kan voor een startende ondernemer een probleem zijn. De meeste leasecontracten gaan namelijk uit van zo’n vier a vijf jaar, omdat op dat termijn de kosten laag zijn en je de laagste maandlasten hebt. Het is helaas moeilijk om als startende ondernemer aan te tonen dat jij de komende vijf jaar aan die financiële verplichting kunt voldoen. Er zijn daarom voor de startende ondernemer twee alternatieven om toch een auto te kunnen leasen.
Flexibele lease
Je kunt bij de meeste leasemaatschappijen een auto voor de minimale periode van jaar leasen. Het maandbedrag valt dan wel hoger uit. Als je na een jaar het contract verlengt gaat het maandbedrag omlaag.
Shortlease
Dit is het beste alternatief voor zzp’ers met een nog onzeker inkomen. Het contract wordt dan afgesloten tot een jaar. En je kunt het contract tussentijds per direct opzeggen. Het maandbedrag is in dit geval nog hoger, maar het is altijd nog goedkoper dan huren en je kunt gebruikmaken van fiscale voordelen.
Nadelen
Als je ervoor kiest om een auto te leasen zijn je maandkosten hoger dan wanneer je een auto nieuw koopt. Je bouwt geen no-claim op bij de verzekering, omdat je niet de juridische en economische eigenaar bent van de auto. De bijtelling geldt ook voor jou. Dit percentage wordt vermenigvuldigd met de cataloguswaarde van de auto en wordt opgeteld bij jouw inkomen. En over je inkomen betaal je belasting.
Voordelen
Gelukkig zijn er ook voordelen. En die zijn zeker het overwegen waard. Je kunt bij het leasen van een auto bijvoorbeeld voor een nieuwer model kiezen. Je komt niet voor vervelende verrassingen te staan qua extra kosten, omdat de kosten voor onderhoud en schade niet voor jouw rekening komen. En omdat je dus niet de juridische en economische eigenaar van de auto bent, ben je volledig verzekerd via de leasemaatschappij.
Ja! Ik ga leasen. Hoe kies je de juiste auto?
Als je beslist om te gaan leasen, komt meteen de volgende vraag. Welke auto? En waar baseer je die keuze op? Hier vier punten om mee te nemen bij het kiezen van een auto:
1. Bescheiden
Kies niet meteen een nieuwe en dure auto uit. Een auto op de groei bijvoorbeeld. Begin klein en bescheiden. Je wilt door een leaseauto niet in de financiële problemen komen. Functionele overwegingen zijn als startende ondernemer belangrijker dan esthetische overwegingen. Denk erover na om een tweedehands auto te leasen. Als blijkt dat je bedrijf succesvol is en je vermogen groeit, dan kun je altijd nog overstappen naar een duurdere auto.
2. Ben kritisch
Zorg dat je goed geïnformeerd bent en ben kritisch. Vraag verschillende offertes aan en vergelijk ze. Kijk uit met lage rentes. Bij een lening moet je altijd betalen, dus een lage rente wordt zeer waarschijnlijk op een andere manier gecompenseerd.
3. Betrouwbaar
Je hebt een betrouwbare auto nodig. Goedkoop kan duurkoop zijn. Bekijk daarom de trackrecords van populaire leaseauto’s. Vraag andere ondernemers naar hun ervaringen met verschillende modellen. Kom er op deze manier achter wat betrouwbare auto’s, want je wilt niet vlak voor een belangrijke afspraak in de steek gelaten worden door je auto.
4. Duurzaam
Kijk ook eens naar een duurzaam alternatief. Is de leaseauto die je op het oog hebt er ook in een energiezuinige variant? En maakt het veel uit qua kosten, of is de duurzame auto misschien zelfs goedkoper? Neem het mee in je afweging.