Deel dit blog
ZZP-Forum

Zzp’er worden? Waar moet je aan denken? (update)

7 november 2016   5008 keer gelezen  Marketing, Ondernemen, Starten, Inspiratie

Zzp'er worden

Je zit eraan te denken om zzp’er te worden. Voor jezelf beginnen. Of misschien heb je de knoop al doorgehakt. Wat komt er kijken bij de start als zzp’er? We zetten het hier op een rijtje.

Waarom zzp'er worden?

Heb je goed nagedacht: waarom wil ik zzp’er worden? Heb je je goed ingelezen? Lees eens de artikelen in het kenniscentrum of stel je vraag in het forum. Heb je de voor- en nadelen van zzp’er zijn op een rijtje gezet? Zorg dat je goed voorbereid bent en dat je weet waarom je een eigen bedrijf gaat starten. Twijfel je nog? Doe dan de Ondernemertest.

Ik word zzp'er!

Je hebt de knoop doorgehakt: ik ga zzp’er worden! Zijn er alvast dingen die je moet regelen? Ga je fulltime als zzp’er werken, of word je parttime zzp’er naast een vaste baan. Je kunt zzp’er worden terwijl je een uitkering hebt. Zijn er andere zaken waar je rekening mee moet houden. Ga je bijvoorbeeld werken als zzp’er in de zorg? Dan zijn er aanvullende regels en zaken waar je rekening mee moet houden.

Ondernemingsplan

De eerste stap bij het starten van je bedrijf is het schrijven van een ondernemingsplan. Je denkt misschien dat dit overbodig of overdreven is. Maar ook als je een klein bedrijfje gaat starten is het slim om wat op papier te zetten. Een ondernemingsplan is een houvast voor de start van je bedrijf.

In je ondernemersplan maak je onder andere voor jezelf duidelijk waarom je voor jezelf gaat beginnen, in welke branche je gaat werken en maak je een marketingplan. Vergeet dit vooral niet. Zorg dat je tijd maakt voor om je verkoopproces te verbeteren. Denk bijvoorbeeld na of je gaat adverteren als startende ondernemer.

Rechtsvorm

In het ondernemingsplan moet ook komen welke rechtsvorm je gaat voeren. Start je een eenmanszaak, bv of vof? Elke rechtsvorm heeft voor- en nadelen. Een eenmanszaak is bijvoorbeeld snel en eenvoudig op te richten en heeft verschillende fiscale voordelen.

De bv is vooral belangrijk als je je aansprakelijkheid goed wilt regelen. Maar vooral bij kleine bedrijfjes (met een winst lager dan € 100.000) is een eenmanszaak gebruikelijk. Start je met meerdere zakenpartners een bedrijf? Dan kun je een vof starten.

Twijfel je over welke rechtsvorm je moet kiezen? Doe de test.

Inschrijven Kamer van Koophandel

Nadat je je rechtsvorm hebt gekozen schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je bent verplicht je in te schrijven bij de KvK. Zorg dat je van tevoren je bedrijfsnaam hebt bedacht. Na inschrijven bij de KvK krijg je een btw-nummer en word je aangemeld bij de Belastingdienst.

Aan de slag!

Nu je bent ingeschreven kun je aan de slag. Ga je investeringen doen? Heb je een bedrijfsruimte nodig? Misschien kun je in het begin nog vanuit huis werken. Thuiswerken heeft zo z’n voor- en nadelen.

Boekhouding zzp'er

Een belangrijks aspect bij de start van je bedrijf is je administratie. Je bent verplicht om een administratie bij te houden. Doe dit dus vanaf het begin. Misschien kun je een simpele boekhouding in Excel bijhouden. Of ga online boekhouden. Bij e-Boekhouden.nl kun je als starter bijvoorbeeld het eerste jaar gratis online boekhouden.

Nieuwe wetgeving – VAR/DBA

Voorheen was het verstandig om bij de start van je bedrijf een VAR aan te vragen. Nu deze sinds 1 mei is verdwenen moet je gaan kijken naar modelovereenkomsten. Of deze voor jou van toepassing zijn hangt af of je aan de ondernemerscriteria voldoet. Dit betekent in hoeverre je ondernemer bent voor de Belastingdienst. Ben je bang voor schijnzelfstandigheid? Stel dan een overeenkomst op met je opdrachtgever.

Update: Staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft de Wet DBA uitgesteld. Tot 2018 worden er geen boetes en naheffingen opgelegd aan zzp'ers en opdrachtgevers. De vraag is wat er gaat gebeuren na 2018. Waarschijnlijk wordt alles bepaald na de verkiezingen van maart 2017.  

Zzp'er worden én blijven

Blijf altijd bezig met je bedrijf. Kijk er af en toe van een afstandje naar. Waar ben ik mee bezig, hoe kan ik bepaalde dingen verbeteren? Denk aan de toekomst van je bedrijf. Hoe zorg je dat je klanten aan je bedrijf verbonden blijven? Blijf actief bezig met de ontwikkeling van je onderneming. Zo kun jij zzp'er worden én blijven. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Video inzetten voor crowdfunding
Verkoop jij je producten al via een online platform?
Hoera! Je bent ondernemer!
Een bedrijf starten in crisistijd
Haal meer uit je webshop met Instagram Shopping
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog