Deel dit blog
ZZP-Forum

Video inzetten voor crowdfunding

17 maart 2020   1270 keer gelezen  Marketing, Ondernemen, Video, Starten, Inspiratie

Video inzetten voor crowdfunding

Als je niet genoeg startkapitaal hebt om een bedrijf te beginnen, dan zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. Een van die mogelijkheden is crowdfunding. Crowdfunding houdt in dat ‘the crowd’ oftewel de menigte, geld investeert in jouw onderneming. Om dit geld te verkrijgen kun je jouw projectidee aanbieden op speciale online platforms die ingericht zijn op crowdfunding. Verschillende mensen kunnen daar een bedrag investeren, en met al deze investeringen bij elkaar kun jij uiteindelijk jouw idee waarmaken.

Om op te vallen bij investeerders moet je met een goede presentatie komen. Dit kan in de vorm van een pakkende korte tekst, maar heb je ook al eens aan een video gedacht? Video is dé manier om jouw bedrijfsidee te presenteren. De potentiële investeerder maakt door middel van een goede video direct kennis met het product en het gezicht achter het bedrijf.

Waar moet je op letten?

1. Benodigdheden
Voor het maken van een video heb je echt geen dure professionele apparatuur nodig. Tegenwoordig bevat een nieuwe smartphone al een relatief goede camera. Heb je zelf geen goede smartphone, dan kun je deze vast wel lenen bij vrienden of familie.

Vraag of iemand jou wil vastleggen op camera. Ga je zelf aan de slag met filmen? Dan is het slim om een statief aan te schaffen waar je jouw smartphone inzet, deze heb je al voor een klein bedrag.

2. Kort maar krachtig
Bedenk van te voren wat je allemaal in je video wil overbrengen. Zet dit op papier en oefen dit een aantal keer voor de spiegel met een timer. Als je eenmaal weet wat je wilt gaan zeggen, kun je nog feedback vragen aan vrienden of familie. Zie het als een korte elevator pitch. Door middel van zo’n kort verhaal kom je sterker over op beeld en blijft je boodschap helder. Om je idee te pitchen kun je gebruik maken van de 5 w’s en 1 H: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe? Je kunt er ook voor kiezen om alleen producten te demonsteren op beeld, en je verhaal gebruiken als een voice-over.

3. Een goede afsluiter
Ben je klaar met je boodschap? Zorg dan voor een pakkende afsluiter. Vat bijvoorbeeld in twee zinnen samen waarom jij diegene bent waar mensen mee in zee moeten gaan. Mocht je al een website hebben waar meer informatie op te vinden is, vermeld deze dan ook aan het einde van je video. En indien je social media hebt, kun je ook die kanalen vermelden.

4. Video bewerken
Je kunt ervoor kiezen om je video wat mooier te maken d.m.v. montage. Op internet zijn genoeg gratis templates te vinden waardoor jouw video nog professioneler oogt.Of misschien heb jij wel iemand in jouw netwerk die ervaring heeft met het creëren van video’s, die jou vrijwillig of tegen een kleine vergoeding een handje wil helpen!

5. Kanalen
Je kunt je video op verschillende kanalen delen, maar zorg dan wel voor het juiste formaat. Op social media heeft een vierkante of verticale video de voorkeur. Dit komt omdat steeds meer mensen video’s via hun smartphone bekijken. Met een vierkante of verticale video vul je meteen het hele scherm, waardoor niemand zijn telefoonscherm meer hoeft te draaien. Heb je geen idee hoe je dit moet doen, of weet je nog niet waar je de video nog meer wilt gaan inzetten? Dan is horizontaal de beste oplossing.

Aan de slag

Met behulp van deze tips zou je al een heel eind moeten komen. Mocht je inspiratie nodig hebben voor een goede video dan staan er genoeg filmpjes over crowdfunding op Youtube. Succes!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Zzp’er worden? Waar moet je aan denken? (update)
Verkoop jij je producten al via een online platform?
Btw-aangifte, hoe werkt dat? (video)
Hoera! Je bent ondernemer!
Een bedrijf starten in crisistijd
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog