- Administratie en boekhouding
- Financieel
- Alternatieve financieringsbronnen
- Subsidie voor een opleiding als zzp'er
- Bezuinigen & besparen als ondernemer
- Kan ik als zzp’er een hypotheek krijgen?
- Subsidies en regelingen voor starters
- Welke investeringsregelingen zijn er?
- Zakelijke rekening, is het nodig?
- Fiscaal
- ICT
- Starten
- Juridisch
- Marketing en Acquisitie
- Verzekeringen
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.
Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.
De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.
Subsidies en regelingen voor startende ondernemers
Als zzp’er beschik je meestal niet over een groot starterskapitaal. Terwijl dat heel goed van pas zou komen. Daarom zijn er in Nederland dan ook een aantal regelingen en subsidies om startende ondernemers financieel op weg te helpen. Onderstaand vind je de belangrijkste regelingen en subsidies, waarvan er vast wel één of meer op jou van toepassing zijn.
1. Besluit bijstandverlening zelfstandigen
Zit je in de bijstand en wil je beginnen als zelfstandig ondernemer? Dan kun je in aanmerking komen voor de Bbz-regeling: Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Je kunt een lening of krediet krijgen als je salaris onder bijstandsniveau ligt en je onderneming levensvatbaar is. Een andere voorwaarde is dat je jaarlijks ten minste 1225 uur aan je onderneming besteedt. Ook mag je geen financiële ondersteuning krijgen van een bank of borgstellingfonds.
2. Startersregeling
Het is ook mogelijk om te starten vanuit een WW-uitkering. Als je dit wilt gaan doen kun je gebruikmaken van de startersregeling. Ga hierover in gesprek met de werkcoach die je vanuit het UWV toegewezen hebt gekregen. Je kunt deze regeling op twee manieren toepassen:
-
Tijdens de eerste 26 weken na het starten van je onderneming wordt jouw WW-uitkering met 29% gekort. Als je na deze 26 weken fulltime aan de slag kunt met je onderneming wordt de uitkering stopgezet. Als je parttime werkt dan worden de resterende uren nog uitgekeerd. Als helaas blijkt dat je onderneming niet levensvatbaar is, kun je de onderneming stoppen. Je uitkering loopt nog door zolang je daar recht op hebt.
-
Je kunt er ook voor kiezen om jouw WW-uitkering stop te zetten voor het aantal uur dat je aan je onderneming gaat werken. In dit geval hoef je geen toestemming te krijgen van je werkcoach.
3. Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering
Ook als je arbeidsongeschikt bent verklaard, kun je voor jezelf beginnen en financiële ondersteuning krijgen. Je moet hiervoor wel eerst groen licht krijgen van het UWV. Zij zal beslissen of een bedrijf starten voor jou een reële mogelijkheid is. Als dit zo is, kun je aanspraak maken op starters- of voorbereidingskrediet, vergoedingen, aanpassingen van de werkplek en vervoersvoorzieningen.
4. Jonge ondernemers
Als je een jonge ondernemer bent en de ambitie hebt om met je bedrijf ook het buitenland te verkennen, kom je misschien in aanmerking voor het programma Erasmus for Young Entrepreneurs. Dit uitwisselingsprogramma biedt jonge ondernemers de mogelijkheid om tijdelijk (maximaal 6 maanden) in een ander EU-land te werken.
5. Startersaftrek
Dit is misschien wel de belangrijkste regeling waarvoor je in aanmerking kunt komen. De startersaftrek is in het leven geroepen om het starten van een onderneming te stimuleren en is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Met de startersaftrek kun je als starter de eerste vijf jaar in totaal drie keer een extra bedrag van je winst aftrekken. Op deze manier verhoog je je zelfstandigenaftrek. Om voor de startersaftrek in aanmerking te komen, moet je wel aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Recht hebben op zelfstandigenaftrek
- In één of meer van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer bent geweest
- In die periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast
6. Microfinanciering en MKB-krediet
Een startersvriendelijke financieringsmogelijkheid is de microfinanciering. Qredits is een landelijke organisatie en verstrekt leningen tot 250.000 euro. Naast het verstrekken van krediet adviseert en begeleidt Qredits ondernemers tijdens en ook na het starten van hun bedrijf. Om voor een microfinanciering in aanmerking te komen, moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is het hebben van een goed en haalbaar ondernemingsplan.
7. Investeringsfondsen
Voor technostarters en creatieve starters zijn er speciale fondsen ontwikkeld, waarop zij aanspraak kunnen maken. Deze regeling heet Seed Capital Technostarters en maakt deel uit van het innovatiefonds MKB+. Hieronder vallen meer dan twintig verschillende fondsen. Elk fonds heeft een eigen strategie en eigen procedures. Een fondsmanager beoordeelt uiteindelijk in welke creatieve starter of technostarter een fonds investeert.
8. Borgstelling MKB krediet
Een borgstelling MKB krediet (BMKB) betekent dat een bank of een andere financiële instelling een MKB-ondernemer een hoger bedrag leent dan het eigenlijke onderpand. Je krijgt als MKB-ondernemer een borgstelling voor een gedeelte van een krediet. De overheid staat garant voor maximaal anderhalf miljoen euro. Om voor deze regeling in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je mag bijvoorbeeld dit krediet niet besteden aan een belegging en je moet zelf borg staan voor 25 procent.