Administratie en boekhouding
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Wat je als zzp'er moet weten over boekhouding

Voor de meeste ondernemers is dit het minst favoriete onderdeel van het ondernemerschap. Helaas is het toch een heel belangrijk en noodzakelijk facet van het ondernemen. En is het zeker iets waar je je in moet verdiepen. Als je ervoor kiest om het zelf te doen, zul je er ook op vaste momenten mee aan de slag moeten. Deze punten helpen je op weg bij het maken van de keuze of je je boekhouding wel of niet moet uitbesteden.

Boekhouding, wat houdt het precies in?

Onder boekhouding wordt het correct en overzichtelijk bijhouden van de administratie verstaan. Tot administratie behoren alle gegevens over je onderneming die je op papier en digitaal hebt vastgelegd. Deze gegevens zijn de basis van je belastingaangiften.

Onder deze gegevens vallen:

  • Kasadministratie en kassabonnen (ook kladaantekeningen)
  • Financiële aantekeningen, zoals het inkoop- en verkoopboek
  • Ontvangen facturen en kopieën van verzonden facturen
  • Tussentijds gemaakte controle berekeningen
  • Loonadministratie
  • Grootboek
  • Bankrekeningen en bankafschriften
  • Afsprakenboeken en agenda’s
  • Correspondentie
  • Contracten, overeenkomsten en andere afspraken
  • Software en data

Als je administratie niet volledig is, kan dat vervelende consequenties voor je hebben. De Belastingdienst moet namelijk je administratie binnen een redelijke termijn kunnen inzien en controleren. Als dit niet kan, omdat je administratie niet op orde is of je je gegevens niet lang genoeg bewaard hebt, hangen hier hoge boetes aan vast.

Ook voor jezelf en je onderneming is het belangrijk je administratie goed op orde te hebben. Alleen met een goede boekhouding houd je het overzicht en kun je anticiperen op gunstige of mindere gunstige ontwikkelingen binnen je bedrijf.

Een administratie opzetten, kan ik dat zelf?

Het is zeker mogelijk om zelf je boekhouding te doen. Vanzelfsprekend is de omvang van je onderneming een belangrijke factor bij de keuze of je het al dan niet zelf gaat doen. Als je maar een aantal facturen per maand hoeft te versturen is het een kleine moeite om een dagdeel per maand deze facturen te ordenen en te verwerken.

Hoe dan?

Je hebt in ieder geval een zakelijke rekening, btw-nummer en een urensysteem nodig. Naast de gegevens die al eerder genoemd zijn, bewaar je ook de volgende gegevens:

  • Urenregistratie
  • Reiskosten
  • Belastingaanslagen
  • Personeelsadministratie
  • Rittenadministratie

Het is belangrijk dat je deze gegevens ordent. Dit kun je doen door ze te archiveren in mappen of via een boekhoudprogramma of boekhoudsoftware.

In het begin kun je je waarschijnlijk gewoon in Excel je administratie opzetten. Hiermee maak je simpele overzichten van inkomsten en uitgaven. En het is gratis. Op de lange termijn is het toch aan te raden te gaan werken met een boekhoudprogramma. Een boekhoudprogramma heeft vaak geavanceerde modules om je opbrengsten en kosten te scheiden.

Boekhouding zzp: e-Boekhouden.nl

Wij adviseren e-Boekhouden.nl. Dit boekhoudprogramma is eenvoudig in gebruik en heeft een snelle en deskundige supportafdeling. Bovendien kun je e-Boekhouden.nl als startende ondernemer 15 maanden gratis uitproberen.

Wanneer besteed ik m'n boekhouding uit?

Die keuze is jou. Als je geen zin of totaal geen gevoel hebt bij boekhouding is het waarschijnlijk slim dit uit te besteden. Ook als je onderneming groeit en je merkt dat je (te) veel tijd aan de boekhouding besteedt is het verstandig om het over te dragen aan een boekhouder of accountant. Een groot voordeel van een boekhouder of accountant is dat zij uitgebreide kennis hebben van fiscale voordelen. Je betaalt voor een boekhouder, maar het levert je waarschijnlijk tegelijkertijd ook fiscale voordelen op, waardoor je juist geld bespaart.  

Hoe werkt het?

Dat is eigenlijk heel simpel. Jij levert je administratie, dus de gegevens van je onderneming, in bij je boekhouder. Je hoeft deze gegevens niet te ordenen. Maar realiseer je dan wel dat de boekhouder dit voor je moet doen en dan extra uren kwijt is. Uren die jij betaalt. Het beste is dus als jij je administratie geordend aanlevert.

Wat kost een boekhouder of accountant?

De kosten zijn van verschillende factoren afhankelijk. Allereerst maakt de keuze boekhouder of accountant een verschil. Het inschakelen van een accountant is duurder dan een boekhouder. Als startende zzp’er heb je in principe genoeg aan een boekhouder. Daarnaast worden de kosten aanzienlijk hoger als je personeel in dienst hebt. Voor een startende onderneming zonder personeel komen de kosten ongeveer uit op zo’n 600 euro. Heb je personeel in dienst? Reken dan op 1500 euro per jaar.

Terug naar het overzicht