Deel dit blog
ZZP-Forum

Zzp'er worden in de bouw - update

18 december 2018   6645 keer gelezen  Ondernemen, Starten

Voor jezelf beginnen in de bouw, steeds meer doen het. Niet zo gek ook, de economie draait op volle toeren en de uurtarieven voor bouw-zzp’ers schieten omhoog. In dit blog lees je waar je aan moet denken als je als zzp’er aan de slag gaat in de bouw.

Starterschecklist

Als zzp’er starten in de bouw verschilt niet veel van een bedrijf starten in een andere branche. Er zijn wel een aantal zaken waar je extra goed op moet letten.

De meeste zaken die je moet regelen zijn algemeen, zoals:

Bekijk voor alle onderdelen van het starten van een bedrijf onze Starterschecklist.

Verzekeringen

Verzekeringen zijn, zeker voor zzp'ers in de bouw, heel belangrijk. Een aansprakelijkheidsverzekering is aan te raden voor iedere zzp’er, misschien zelfs wel noodzakelijk. Een zzp’er in de bouw kan echt niet zonder een goede aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers. Want stel je hebt een klus bij een bedrijf of particulier en je maakt schade. Je boort in een leiding, stoot de televisie van de muur, of tikt met een plank door een raam. Dan is het prettig om te weten dat dit gewoon vergoed wordt, in plaats van dat jij dit moet betalen.  

Montageverzekering

Voor de bouw heb je daarnaast aparte verzekeringen, zoals de CAR (Construction All-Risk) en Montageverzekering. Deze vergoedt vaak jouw eigen spullen, dus bijvoorbeeld je gereedschap, maar ook het materiaal dat je gebruikt bij je klus. Stel, je bent een huis aan het verbouwen, maar dat brand af, terwijl al jouw gereedschap en ingekocht materiaal in het huis ligt. Als de brand jouw schuld is, vergoedt jouw aansprakelijkheidsverzekering wel de schade aan het huis, maar niet jouw eigen spullen. Kijk daarom even goed of een montageverzekering voor jouw belangrijk kan zijn.

Rechtsbijstand, vervoer, AOV

Dan zijn er nog een paar verzekeringen waar je in ieder geval even over na moet denken. Heb je misschien een rechtsbijstand nodig? Daarnaast zijn er nog aparte verzekeringen om je spullen tijdens het vervoer te verzekeringen. En denk ook even goed na over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het is vaak een dure verzekering, zeker voor zzp’ers in de bouw. Maar als je door een ongeluk of ziekte niet meer kunt werken, heb je geen inkomen meer. Verdiep je dus ook even in een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Lees ook het blog Verzekerd of onverzekerd ondernemen? en kijk wat je kunt doen, naast je goed verzekeren.

Pensioen opbouwen

Als je voor een baas hebt gewerkt heb je bij dat bedrijf pensioen opgebouwd. Nu je voor jezelf begint, moet je je pensioen zelf gaan regelen. Stel dit niet te lang uit. Zeker als je in de bouw werkt wil je niet tot na je 70e moeten werken, toch? Hoe eerder je kunt beginnen met  het opbouwen van pensioen, hoe eerder je kunt stoppen met werken, als je wil.

Voor jezelf beginnen in de bouw

Veel zzp’ers starten door hun baan bij een bedrijf op te zeggen en voor zichzelf te beginnen. Misschien vindt je huidige baas het niet fijn als je bijklust bij particulieren. Maar als zzp’er heb je meer vrijheid dan in loondienst. En als zzp’er kun je in principe meer verdienen dan in loondienst. Maar dan moet je wel zorgen dat je goed op een rijtje hebt wat je wil overhouden.

Loondienst of zzp

Let op dat je niet in verkapte loondienst bent. Ga dus niet alleen bij je oude baas in dienst als zzp’er, maar ga ook zelf op uur- of projectbasis ergens anders werken. Zo kun je zelf de projecten kiezen die jij leuk vindt en hou je veel afwisseling in je werk.

Uurtarief

Het is daarbij belangrijk om een goed tarief te hanteren. Het gemiddelde uurtarief in de bouw is dit jaar weer omhoog gegaan. In 2016 lag dit tussen de 40 en 45, dit jaar is dit volgens ZZP Nederland 45 euro of meer. Dat is zo'n 20 euro meer dan in de crisis. En terecht! Tijdens de crisis zakte het gemiddelde uurtarief naar zo’n 25 euro. Dat is veel te laag. Dan hou je veel te weinig over. Zorg er dus voor dat je niet te weinig vraagt voor je werk. Er zijn te weinig goeie bouwvakkers, dus pluk er nu de vruchten van! Maak voor jezelf een berekening hoeveel jij wilt overhouden en pas daar je uurtarief op aan.

Veel succes.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Btw-aangifte, hoe werkt dat? (video)
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Wat zijn crediteuren?
Hoera! Je bent ondernemer!
Bedrijf starten vanuit WW
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog