Deel dit blog
ZZP-Forum

Zzp-pensioen hoe en wat?

20 juni 2017   3845 keer gelezen  Financieel, Inspiratie

Zzp’ers komen in de problemen bij hun pensioen, zo klonk het vorige week nog. Maar waarom eigenlijk? Hoe zit met jouw pensioen, zzp’er? Ga het regelen!

Pensioenopbouw zzp

Jij wil er toch ook goed bijzitten als je oud bent en niet meer kunt of wilt werken? Dan is het belangrijk dat je nu al pensioen gaat opbouwen. Ook als je zzp’er bent, juist als je zzp’er bent moet je hier aan denken. Jij bouwt niet, net als iemand in loondienst, vanzelf pensioen op. Jij zult zelf je zzp-pensioen moeten regelen. Dat kun je op verschillende manieren doen.

Zelf pensioen regelen

Als zzp’er moet je je pensioen zelf regelen. Er is geen werkgever die voor jou je pensioenpremie betaalt. Zorg dat je op tijd begint met het opbouwen van pensioen. Ga dus nou niet denken, ik ben nog jong, dat pensioen komt later wel. Want als het dan zover is, zou je willen dat je eerder eraan gedacht had.

Zo veel mogelijk spreiden

Je kunt het beste zorgen dat je zo veel mogelijk je geld en risico spreidt over verschillende vormen van pensioen. Ga dus niet alleen maar sparen. We leggen hier uit welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Sparen voor je zzp-pensioen

De makkelijkste manier is zelf te sparen voor je pensioen. Gewoon iedere maand (of wanneer je wat geld over hebt) op je spaarrekening zetten. Maar het is natuurlijk wel verleidelijk om een gedeelte van je spaarrekening weer te gaan geven, bijvoorbeeld aan een vakantie of een auto.

Geld vastzetten

Je kunt je geld ook voor langere tijd vastzetten, via spaardeposito’s. Dan zet je je geld bijvoorbeeld voor 10, 15 of 20 jaar vast. Je krijgt dan een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Het voordeel hiervan is dat je niet zo gauw aan dit geld gaat komen, omdat hier boetes op staan. Je moet dan wel ooit 10% van het geld dat je wilt opnemen als boete betalen. Dan laat je het wel uit je hoofd om aan dit geld te komen.

Lage spaarrente

Het probleem met sparen op dit moment, is dat het geen knoop oplevert. De rentes zijn zo laag, dat je niks extra’s verdient met sparen. Terwijl je eigenlijk je geld meer waard wil laten worden, zodat je meer over hebt gehouden tegen de tijd dat je met pensioen gaat.

Stenen pensioen: een huis

Je kunt ook zorgen dat je hypotheek afgelost is tegen de tijd dat je met pensioen bent. Zo word je steeds meer eigenaar van je huis en heb je minder maandlasten.

Veel boeren regelen dit vaak zo. Hun kapitaal zit in hun boerderij en hun landbouwgrond. Als ze met pensioen gaan verkopen ze hun huis en klaar. Dit kan goed werken, als je het huis helemaal of voor een groot deel hebt afbetaald. En als het huis niet flink in waarde is gedaald. Maar het is nog maar de vraag of het huis dat je nu koopt over 30 jaar wel meer waard wordt. Een huis van 30 jaar geleden is vaak meer waard geworden, maar het kan zomaar zijn dat je huis minder waard wordt de komende jaren.

Zet dus niet alles op een stenen pensioen, maar spreid je geld over andere vormen van pensioen.

Beleggen

Beleggen heeft als voordeel dat je er veel vermogen mee kunt opbouwen. Je kunt zoals dat zo mooi heet ‘je geld laten groeien’. Zeker nu de spaarrente zo laag is, kun je met beleggen veel meer geld verdienen dat met sparen. Maar zoals je weet zit er aan beleggen het risico dat je (een deel van) je geld kwijt kunt raken. Begin er dus niet zomaar aan.

Beleggingsfondsen

Je hebt daarom ook beleggingsfondsen. Je geeft je geld dan aan een bedrijf, die voor jou gaat beleggen. Zo heb je minder risico en kun je toch een hoog rendement halen. Misschien is dat iets voor jou?

Pensioenfonds

Als je al ooit in loondienst hebt gewerkt, heb je waarschijnlijk pensioen opgebouwd via een pensioenfonds. Was je tevreden over die pensioenaanbieder, dan zou je kunnen vragen of je daar pensioen kan blijven opbouwen. Je hebt ook pensioenfondsen, met pensioenen speciaal voor zzp’ers. Maar verdiep je hier (zoals bij andere onderdelen van je pensioen) wel even goed in.

Verplichte pensioenfondsen

Sommige sectoren hebben verplichte pensioenfondsen, ook voor zzp’ers. Zo zijn zzp-schilders verplicht om mee te doen aan het bedrijfstakpensioenfonds schilders. Maar ook andere zzp’ers in de bouw zijn verplicht aangesloten bij beroepspensioen, zoals stukadoors of glaszetters. En dit geldt trouwens ook voor zelfstandige tandartsen en fysiotherapeuten. Check dus even in jouw branche of je misschien verplicht mee moet doen aan een pensioenfonds. 

Combineer

Probeer, als het even kan, een aantal van de bovenstaande mogelijkheden te combineren. Bijvoorbeeld een gedeelte sparen, een gedeelte beleggen en een huis kopen. Helaas is dat voor veel zzp’ers niet weggelegd. Maar probeer iedere maand iets weg te leggen voor je pensioen. Want als je later alleen moet leven van je AOW, dat is echt geen pretje. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Verliefde zzp'er, pas op!
Voorbelasting, wat is het?
Blijf jezelf ontwikkelen zzp’er! (2)
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Wat zijn jouw goede voornemers zzp’er?

Bericht: Waarom vinden de meeste een aov te duur. Ze willen wel een transsporter of mercedes vol leer en brede banden. Voor 500 p/m<br>Of meer<br>Maar een aov van rond de 500<br>Die kosten betalen bij ziekte of ongeval. Ik zit bij de amerfoortse waar alles netjes word geregeld<br>En je kan hem ook nog aftrekken vd belasting.<br>Een mooie auto betaald niet je eten of hypotheek<li></li>

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 06/22/2017 19:39:29

Bericht: Fijn dat jij het goed geregeld hebt Tegelijkertijd is jouw statement wel heel erg kort door de bocht. Jammer en vrij stigmatiserend. En nee, ik heb geen Mercedes of super transporter.

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 03/24/2018 05:40:22

Bericht: Heb net eens gekeken op 'ZZP Pensioen'<br>Wat simpele rekensommetjes in excel laten zien dat zo'n 40%-100% van je inleg naar het fonds gaat (eea afh van rendement en overlijdensleeftijd).<br>Dat is toch niet normaal!<br>Ik vind het prima dat de overheid gaat verplichten dat er reserveringen voor de oude dag moeten plaatsvinden. <br>Maar indien je aantoonbaar zelf kapitaal heb weg gezet dat dit in minder gebracht moet worden op de verplichting. <br>Om schommelingen van inkomen te absorberen moet hier een middleing regeling van 5-10 jaar (roll back + roll forward) moeten kunnen worden meegenomen.<br>Eigenlijk een soort FOR maar dan flexibeler in de vorm van investeren in fondsen, vastgoed,etc.

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 10/13/2018 12:39:08

Bericht: Kun je laten zien hoe die sommetjes eruit zien?<br>Dank

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 11/24/2018 12:45:05

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog