Deel dit blog
ZZP-Forum

Regels voor zzp’ers (2): Belastingregels

10 augustus 2016   3708 keer gelezen  Fiscaal, VAR & DBA, Personeel

Belastingregels voor zzp´ers

In de reeks Regels voor zzp’ers behandelen we elke keer een bepaald onderdeel van de regelgeving voor (startende) ondernemers, zzp’ers en freelancers. Vorige keer gaven we informatie en tips over de start van een bedrijf. Nu behandelen we de belastingregels voor zzp’ers. 

1. Belasting betalen

Iedereen moet helaas belasting betalen, dus jij als zzp’er ook. Er zijn twee belastingaangiftes die je sowieso moet doen: aangifte omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting.

Btw

Je bent verplicht om btw-aangifte te doen. Waarschijnlijk doe je dit per kwartaal, maar je kunt als je wil per maand of (soms) per jaar btw-aangifte doen. Je moet op tijd btw-aangifte hebben gedaan én betaald. Het niet op tijd betalen van de btw is trouwens een van de meest gemaakte fouten bij btw-aangifte.

Zakelijk en privégebruik

Je betaalt btw over de inkomsten die je als ondernemer hebt gemaakt. Je krijgt de btw terug van de producten of diensten die je hebt gekocht voor je bedrijf. Privéaankopen (of privégebruik van je auto) mag je niet meenemen in je btw-aangifte.

Inkomstenbelasting

Je moet, zoals je ook moest voordat je zzp’er was, aangifte inkomstenbelasting doen. Je moet inkomstenbelasting betalen over de winst die je dat jaar behaald hebt. Het gaat hier over de nettowinst, dus wat je overhoudt nadat alle aftrekposten hebt toegepast.

Belastingvoordelen

Als zzp’er, en zeker als starter, heb je mooie fiscale voordelen. Je hebt misschien al eerder gehoord van de ondernemersaftrek (zoals de zelfstandigen- en startersaftrek). Vergeet niet om jouw fiscale voordelen toe te passen. Het zou zonde zijn als je te veel belasting zou betalen, toch?

Meer weten over deze aftrekposten? Lees dit artikel over de fiscale voordelen van je belastingaangifte.

2. DBA: modelovereenkomsten (vroeger VAR)

Dit jaar zijn de belastingregels voor zzp’ers veranderd met de afschaffing van de VAR. Hoe zit het ook alweer?

Ben je wel een échte zelfstandige ondernemer?

Er zijn tegenwoordig te veel zzp’ers die eigenlijk geen zzp’er zijn. Want zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Maar de afgelopen jaren zijn veel werknemers gedwongen voor zichzelf begonnen als zzp’er. Nu heeft de overheid iets bedacht om dit tegen te gaan, door de VAR af te schaffen en de DBA in te voeren. Door middel van modelovereenkomsten kun je bepalen dat je zelfstandig ondernemer bent.

Er wordt gecheckt of jij en je opdrachtgever wel echt opdrachtgever-ondernemer zijn, in plaats van werkgever-werknemer. Dit doen ze door te kijken naar 3 punten: arbeid, gezag en beloning.

  • Arbeid: een zelfstandig ondernemer hoeft niet per se zelf het werk te doen. Iemand anders mag zijn werk voor hem doen.
  • Gezag: de opdrachtgever is niet de baas van de zelfstandige. De zzp’er mag zelf weten hoe hij het werk doen.
  • Beloning: de zzp’er loopt het risico dat hij niet betaald wordt (bijvoorbeeld omdat de opdrachtgever niet tevreden is). Een werknemer moet altijd betaald worden door de werkgever.

Als iemand zich voordoet als zzp'er, maar het niet is, heet dat schijnzelfstandigheid. Twijfel je of je voldoet aan de regels voor zelfstandige ondernemers? Lees de ondernemerscriteria van de Belastingdienst.

3. Pensioenregels

Als werknemer kun je (redelijk) makkelijk pensioen opbouwen. Vaak doet je werkgever dit voor jou. Maar als zzp’er moet je, zoals zoveel zaken, zelf je pensioen regelen. Gelukkig zijn er ook hier wel wat belastingvoordelen te halen.

Je kunt op verschillende manier zorgen voor pensioen als zzp’er, bijvoorbeeld via de Fiscale Oudedagreserve (FOR), banksparen of lijfrente. Lees hier meer over pensioen opbouwen als zzp’er.

Let op: voor sommige bedrijfstakken (bijvoorbeeld in de bouw) ben je verplicht om deel te nemen aan het bedrijfstakpensioenfonds. Check hiervoor je eigen brancheorganisatie of vakvereniging.

4. Personeel

Zit je eraan te denken om personeel aan te nemen? Let op dat daar ook verschillende belastingregels aanzitten.

Aanmelden als werkgever

Je moet voordat je personeel aanneemt jezelf bij de Belastingdienst aanmelden als werkgever. Je dient dan loonheffingen te gaan betalen. Dit is de loonbelasting van je personeel en de premie volksverzekeringen, zoals AOW-premie.

Belastingvoordeel personeelsvoorzieningen

Voor een aantal personeelsvoorzieningen, zoals een fiets voor je werknemer of verhuiskosten, gelden speciale voordelen. En ook voor eten en drinken voor personeel bestaat er een aparte regeling. Beslis daarom voor jezelf of het aannemen van personeel de juiste keuze is. Ondanks het belastingvoordeel kost het aannemen, inwerken en onderhouden van personeel natuurlijk veel geld en tijd. Denk bijvoorbeeld ook aan het inhuren van andere zzp'ers, in plaats van vast personeel. 

Heb je vragen over bepaalde regelgeving? Stel ze in het forum!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Schijnzelfstandigheid - update
Bang voor einde VAR, terecht?
VAR verdwijnt (update)
Welke wetten wijzigen er in 2022?
Meld je vandaag nog aan voor de KOR

Bericht: sadfd

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 08/27/2018 13:49:17

Bericht: Mijn oom is sinds kort zzp'er en kent nog niet alle belastingregels. Goed om te weten dat arbeid, gezag en beloning bepalen of iemand echt zelfstandig is. Mijn oom verdoet aan alle vereisten.<br>https://www.adcam.nl/particulier/inkomstenbelasting/

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 08/27/2018 13:51:05

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog