Deel dit blog
ZZP-Forum

Zzp en personeel - update

24 augustus 2018   20797 keer gelezen  Ondernemen, Financieel, Netwerken, Personeel

Personeel aannemen als zzp'er

Je bent (ooit) als zzp’er begonnen. Maar je hebt nu zoveel werk dat je aan personeel zit de denken. Waar moet je aan denken als je als zzp’er personeel wilt aannemen? Je leest het hier.

Een zzp’er met personeel, kan dat wel?

Jazeker, je kunt als zzp’er personeel aannemen. Als je voldoet aan de regels voor werkgevers (zoals het betalen van premies, zie ook verderop in dit blog) kun je heel goed personeel aannemen. Bovendien is zzp’er (zelfstandige zonder personeel) maar een term. Het is geen rechtsvorm. Je staat nergens als zzp'er geregistreerd, dit geldt ook voor de term freelancer. Waarschijnlijk heb je als zzp’er een eenmanszaak, bv of vof. Je bent zelfstandig ondernemer, of je nu personeel hebt of niet. Ook de term eenmanszaak klopt niet echt. Want je kunt als eenmanszaak ook best personeel hebben. Eenmanszaak betekent dat er één iemand de baas is. Jij bent als zzp’er de baas over jouw bedrijf. Als je personeel aanneemt, kun je dus nog prima een eenmanszaak blijven. Al is het wel zo dat je technisch gezien van een zzp'er een zmp'er wordt (zelfstandige met personeel). 

Zzp’ers inhuren of samenwerken

Oke, je bent als zzp'er, als eenpitter, gestart. Maar waarschijnlijk wil je groeien met je bedrijf. En dan komt er een moment dat je het niet meer alleen kunt. Wat zijn je opties?

Samenwerken met andere ondernemers

Aan het samenwerken met andere zzp’ers zitten voor- en nadelen. Als je samenwerkt met een partner heb je iemand met wie je kunt overleggen, sparren of ervaringen delen. Bovendien kunnen jullie elkaar ondersteunen bij bijvoorbeeld ziekte. Zo kun je bedrijfsrisico’s spreiden. En het is voordelig om samen de kosten voor een bedrijfsruimte of verzekeringen te delen. Zorg wel dat je duidelijk afspraken maakt over de verdeling van werk, kosten, risico’s én inkomsten.

Hoe kom je aan een samenwerkingspartner? Bezoek netwerkborrels of kijk op social media. Stel je open en zorg dat je een goede eerste indruk achterlaat.

Lees meer in het artikel Samenwerken als zzp’er, goed idee?

Zzp’er inhuren

Je kunt ook een zzp’er inhuren. Het voordeel hiervan is dat je zelf meer kunt bepalen hoe je het werk indeelt en dat jij meer inkomsten voor jezelf kunt houden. Het inhuren van een zzp’er is een goed idee als je een of meerdere klussen even niet alleen gedaan krijgt. Als het wat rustiger is huur je even niemand in. Ook is het een goede manier om te kijken of je het prettig vind om met andere te werken. Als het goed bevalt, en je steeds meer werk krijgt, kun je gaan denken om iemand voor vast aan te nemen.

Het nadeel van het inhuren van iemand is dat je het werk misschien extra moet controleren. Bovendien mag een zzp'er altijd werk weigeren en kan hij of zij besluiten ergens anders te gaan werken, ook bij je concurrenten.

Hoe huur je een zzp’er in?

Er zijn verschillende manieren om een zzp’er in te huren. Laat in je netwerk weten dat je iemand zoekt. Deel het op social media. Je kunt ook kijken op online marktplaatsen voor zzp’ers en freelancers. Je kunt ook een intermediair of tussenpersoon een zzp’er laten regelen. Maar vraag jezelf af of jij op deze manier ingehuurd wilt worden door een opdrachtgever. Je wilt toch zelfstandig ondernemer zijn, niet op een of andere payroll-basis werken? Bovendien ben je meer geld kwijt als je iemand inhuurt via payroll of detachering, dan als je het zelf kunt regelen. Aan de andere kant kan het zijn dat je zoveel tijd kwijt bent met het zoeken naar een goede zzp’er, dat je beter iemand kunt inhuren om dat voor jou te doen.

Let op wetgeving

Je weet waarschijnlijk vanuit je eigen werk als zzp’er dat de wetgeving is veranderd. De VAR is afgeschaft en vervangen door de DBA. Ze zijn bezig met een nieuwe zzp-wet, maar deze zal sowieso niet voor 2020 klaar zijn.

Personeel aannemen

Als je wilt groeien, kan het slim zijn om kennis en competenties in huis te halen. De Nederlandse economie gaat als een trein op dit moment. Veel mensen zijn aan het werk, er zijn dus weinig mensen werkloos en bedrijven zien hun omzet stijgen, zoals gisteren nog de bouwsector. Het wordt daardoor steeds moeilijker om goed personeel te vinden. Maar goed en gemotiveerd personeel helpt in de ontwikkeling van jouw bedrijf. Doorloop bij het aannemen van personeel in ieder geval de volgende stappen:

1. Voorbereiding

Denk goed na of je personeel wilt gaan aannemen. Je hebt hierboven twee alternatieven kunnen vinden (samenwerken of inhuren). Bedenk ook dat je een werkgever gaat worden. Hoe staat het met jouw leidinggevende capaciteiten? Ben jij een goede leider/manager?

Bereken ook of het voor jou gunstig is om personeel aan te nemen. Het moet natuurlijk wel rendabel zijn. Stel eerst voor jezelf vast hoeveel brutoloon je werknemer gaat krijgen. Tel hier ongeveer 30% bij op voor loonkosten en je weet wat één werknemer gaat kosten. Is dit rendabel voor jou, dan ga je op zoek naar je eerste werknemer!

2. Screening en identiteitscontrole

Je wilt natuurlijk een betrouwbare werknemer in dienst nemen. Zorg dat je een potentiële werknemer van tevoren screent. Bel de referenties van de sollicitant, of raadpleeg een zwarte lijst. Controleer het identiteitsbewijs, maak een kopie en controleer de diploma’s die de sollicitant zegt te hebben.

3. Aanmelden als werkgever

Wanneer alles gecontroleerd is en je hebt besloten de sollicitant aan te nemen moet je je aanmelden als werkgever. Dit doe je bij de Belastingdienst. Je krijgt formulieren voor loonheffingen die je moet insturen.

4. Contract afsluiten

Je sluit een contract af met je werknemer. In principe kun je een arbeidsovereenkomst mondeling afsluiten, maar dit is natuurlijk niet verstandig.

Maak dus een schriftelijk contract en zet hier sowieso in:

  • salaris*
  • cao
  • werktijden en pauzes
  • pensioen

*Je bent verplicht minimumloon én vakantiegeld te betalen.

5. Verzekeringen

Je moet premies afdragen voor sociale verzekeringen, zoals WW en AOW. Denk ook na over een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor je personeel. Jouw werknemers moeten ook een zorgverzekering hebben. Heeft een werknemer die niet, dan draag jij de premie hiervoor af. Jij mag deze premie wel doorrekenen in het salaris van je werknemer.

6. Goede werkplek

Hou je personeel gelukkig en gezond, zorg dat je een goede werkplek hebt. Een gezonde en veilige werkplek is niet alleen verplicht, maar het zorgt ook voor gemotiveerd personeel. En gelukkig en gemotiveerd personeel is weer goed voor jouw bedrijf!

Doorbetalen bij ziekte of ontslag

Een tijdje geleden kwam al naar voren dat zzp’ers een beetje huiverig zijn voor het aannemen van personeel. Dit komt omdat je als werkgever een zieke werknemer tot maximaal 2 jaar moet doorbetalen. Ziek personeel is daarom een groot risico, zeker voor kleine ondernemers. Maar ook als je een werknemer wilt ontslaan, moet je deze nog best lang doorbetalen. Daarom wordt er al lange tijd gesproken om deze wetten aan te passen. Een jaar geleden kwam het bericht dat loondoorbetaling bij ziekte wordt aangepast naar 1 jaar. Deze wet is er echter nog niet door. Maar het zou wel een stap in de goede richting zijn voor zzp’ers die personeel willen gaan aannemen.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Welke wetten wijzigen er in 2022?
Gaat die opdracht weer aan je voorbij
De leukste flexwerkplekken in Nederland
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog