Deel dit blog
ZZP-Forum

Welke vergunningen heb je nodig? - update

29 maart 2019   10212 keer gelezen  Starten, Wetten en regels

Vergunningen

Als je wil starten met een onderneming kan het zijn dat je vergunningen nodig hebt. De belangrijkste vergunningen zetten we hier voor je op een rijtje.

Verplichtingen

Als je start met een (nieuw) bedrijf moet je een aantal zaken regelen, zoals het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast ben je bijvoorbeeld verplicht een administratie bij te houden.

Bekijk voor alles wat je moet regelen bij de start van je onderneming de Starterschecklist.

Omgevingsvergunning

Vroeger was het best wel onduidelijk welke vergunning je moest hebben. Er waren allemaal aparte vergunningen voor bijvoorbeeld bouwen, milieu, reclame of het kappen van bomen. Nu is dat allemaal ondergebracht in één omgevingsvergunning.

Ga je bijvoorbeeld reclame maken op je bedrijfspand, via een uithangbord of lichtbak? Dan heb je in veel gevallen een vergunning nodig. Deze geldt ook voor het slopen, bouwen of verbouwen van je pand.

Een omgevingsvergunning vraag je aan bij je gemeente. Op de website van het Omgevingsloket vind je de stappen die je moet doorlopen voor een omgevingsvergunning. Op die website kun je ook een aanvraag starten. 

Vergunningen per branche

Naast de omgevingsvergunning zijn er ook diverse specifieke vergunningen per branche. Als je een bedrijf begint in een van de volgende sectoren moet je een aparte vergunning hebben:

  • Horeca
  • Financiële dienstverlening
  • Transport en logistiek
  • Personenvervoer
  • Detailhandel
  • Handel op straat of aan huis (niet in een winkel)

Vergunningen in de horeca

Bij het starten van een horecaonderneming heb je te maken met verschillende vergunningen.

Drank- en horecavergunning

Als je alcohol wil schenken heb je een drank- en horecavergunning nodig van je gemeente. Deze krijg je alleen als je horecapand voldoet aan een aantal eisen. Zo moet je goede toiletten hebben (voor mannen en vrouwen), een goed ventilatiesysteem en werkende elektriciteit, water én een telefoon. Bovendien mag je geen personeel van onder de 16 jaar hebben als alcohol schenkt.

In sommige gemeente heb je een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als je een horecabedrijf start of overneemt. Check dus even bij jouw gemeente voordat je een horecaonderneming begint.

Terrasvergunning

Ook als je een terras bij je onderneming wil moet je hier een vergunning voor aanvragen. Deze kun je aanvragen als je ook de drank- en horecavergunning aanvraagt. Heb je deze al, dan kun je digitaal je terrasvergunning aanvragen.

Muziek draaien

Als je muziek wilt afspelen in je horecazaak, krijg je te maken met Buma Stemra. Je moet namelijk auteursrechten betalen als je muziek draait. Of dit nu achtergrondmuziek is, of dat je keihard de muziek door je café laat schallen. Zelfs voor een winkel of kantoor (als je meer dan 3 medewerkers hebt) moet je betalen. Check dus goed of jij moet betalen bij Buma Stemra. 

Vergunningen in de financiële dienstverlening

Begin je een onderneming in de financiële dienstverlening, zoals een verzekeringsbedrijf, administratiekantoor of ga je aan de slag als belastingadviseur? Ook dan krijg je te maken met bepaalde vergunningen. Deze vergunningen moet je aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten of De Nederlandse Bank.

Let op: zorg voordat je de vergunning aanvraagt, dat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geregeld hebt. Deze is namelijk verplicht als je een vergunning wil.

Vergunningen voor transport en logistiek

In de transportsector zijn er behoorlijk wat vergunningen nodig. Zo moet je als je goederen binnen de EU wil vervoeren een zogenaamde eurovergunning hebben. En als je buiten de EU wil vervoeren heb je nog meer vergunningen nodig. Veel vergunningen lopen via de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO). Daarnaast moet je aparte vergunningen hebben voor als je chauffeurs in dienst heb die van buiten de EU komen. En er zijn weer verschillende regelingen voor bijvoorbeeld transport met een koelvoertuig of exceptioneel transport (groot of zwaar vervoer).

Als je een taxibedrijf of busvervoer wil starten moet je ook rekening houden met diverse regelingen en vergunningen. Maar ook bij bijvoorbeeld vervoer over water.

Lees je dus eerst heel goed in voordat je een bedrijf in de transportsector begint.

Vergunningen voor detailhandel

Detailhandel is het verkopen van spullen aan consumenten. Vaak gebeurt dit via een (online) winkel. Als je een winkel wil beginnen, gelden er ook verschillende regels voor jou. Dat ligt vooral aan wat voor producten je verkoopt. Zo moet je bij het verkopen van levensmiddelen (eten en drinken) houden aan de Warenwet. Dit houdt onder andere in dat je producten veilig moeten zijn voor de volksgezondheid. Bij het verkoop van drank met meer dan 15% alcohol moet je een slijterijvergunning hebben.

Als je een winkel begint en je wilt bijvoorbeeld verbouwen, of reclame op je winkel hangen, dan kan het zijn dat je weer te maken krijgt met de omgevingsvergunning (zie ook het begin van dit artikel).

Vergunning voor handel op straat of aan huis

Als je op straat of aan de deur wil verkopen moet je in sommige gemeente een ventvergunning hebben, of in ieder geval melding doen. Als je een kraam of wagen hebt moet je een standplaatsvergunning nodig.

Bereid je goed voor

Voordat je een bedrijf start, moet je je goed voorbereiden. Dat betekent ook dat je goed moet kijken naar de regels en vergunningen die voor jou gelden. Zorg er dus voor dat je dit allemaal geregeld hebt voordat je start met je bedrijf. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Hoe zit dat nu met die btw-nummers van zzp'ers?
Welke wetten wijzigen er in 2022?
10 zaken die je moet regelen als beginnend zzp’er
Aan de slag als zzp'er of toch niet?
Ga je jouw bedrijf verkopen? Let hier dan op
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog