Deel dit blog
ZZP-Forum

Ga je jouw bedrijf verkopen? Let hier dan op

12 augustus 2021   2820 keer gelezen  Ondernemen, Juridisch, Wetten en regels

Je bedrijf verkopen

Jouw bedrijf verkopen? Dat doe je zeker niet zomaar in één dag. Je moet van alles regelen en daar is een goede voorbereiding voor nodig. In dit artikel hebben wij de tips voor jou op een rijtje gezet.  

Waarom wil je je bedrijf verkopen?

Bedenk allereerst waarom je je bedrijf wilt verkopen. Ga je iets anders doen? Wil je met pensioen? Heb je behoefte aan een nieuwe uitdaging? Of ontbreekt het misschien aan een goede opvolger voor je bedrijf?

Belangrijk is dat jij 100% achter de verkoop staat. Vraag jezelf daarnaast ook altijd af of je bedrijf verkoopbaar is. Met andere woorden, wie zou jouw bedrijf willen kopen?

Bereid de verkoop voor

Je staat achter het idee je bedrijf te verkopen. Plan de verkoop van je bedrijf dan goed. Je mag er namelijk gerust van uitgaan dat het wel een jaar kan duren voordat je bedrijf helemaal verkocht is.

Verkoopmemorandum

Je gaat je bedrijf verkoopklaar maken en moet hiervoor een verkoopmemorandum opstellen. In dit document staat wat de koper van je bedrijf krijgt. Je legt hierin ook uit wat voor producten of diensten je verkoopt of je personeel hebt (en hoeveel) en wat voor bedrijfscultuur er heerst. Maar ook hoe de markt eruit ziet en hoe je je producten produceert of inkoopt bijvoorbeeld. Daarnaast is het belangrijk om de financiële situatie van je bedrijf uit te leggen. Hoe staat je bedrijf er financieel voor?

Heb je een klein bedrijf zonder personeel en niet al te veel spullen en voorraad, dan kun je je bedrijf redelijk makkelijk zelf verkopen. Het is wel altijd verstandig advies te vragen en de financiële zaken bijvoorbeeld te laten regelen door een accountant. Heb je een groter bedrijf zoals een bv of nv dan heb je te maken met aandelen. De koper van je bedrijf koopt dan de aandelen in je bedrijf over. Dit moet officieel geregeld worden via de notaris.

Tip: ben je koper van het bedrijf dan kun je eventueel een bedrijfsmakelaar inschakelen. Hij informeert je over wetten, bereidt de overdracht voor en helpt bij alle juridische zaken.

Let op geheimhouding

Werk je met een verkoopdocument, dan staat daar gevoelige informatie in die jij natuurlijk geheim wilt houden. Je doet er daarom verstandig aan om een geheimhoudingsverklaring op te stellen. Laat iemand die het verkoopmemorandum krijgt deze verklaring tekenen. Zet in de verklaring wat er geheim moet blijven, wie het verkoopdocument mag inzien en wat er gebeurt als de eventuele koper het toch niet geheimhoudt.

Wat is de waarde van mijn bedrijf?

Om te bepalen wat jouw bedrijf waard is kun je een aantal zaken op een rijtje zetten. Sommige onderdelen van je bedrijf zijn goed te waarderen. Denk maar eens aan je voorraad. Ook de andere spullen die je voor je bedrijf hebt, bijvoorbeeld gereedschap, kun je meenemen in de verkoop. Verder bestaat er geen algemene formule waarmee je de waarde bepaalt. Schakel ook daarom een adviseur in, die jou daarbij helpt.

Denk ook aan de goodwill

Vergeet ook zeker niet de goodwill mee te nemen bij de verkoop van je bedrijf. Heb je bijvoorbeeld heel erg klantvriendelijk personeel of een heel goed product. Dan is je bedrijf extra veel waard.

Mededelingsplicht

De koper van jouw bedrijf mag de administratie controleren. Je bent als verkoper verplicht om mee te werken aan deze controle. Zo kan de koper controleren of jouw cijfers kloppen. Je moet alle informatie geven die nodig is om je cijfers te controleren. Je hebt als verkoper dus mededelingsplicht.

Personeel

Heb je personeel? En gaan zij mee naar de nieuwe eigenaar? Spreek dit dan goed af met de koper om later problemen te voorkomen. De rechten en plichten van het personeel moeten hetzelfde blijven, de koper mag daar niets aan veranderen.

Koper gevonden?

Yes! Heb je een koper gevonden? Dan ga je een intentieverklaring opstellen. Hier zet je bijvoorbeeld in dat je je bedrijf niet meer gaat proberen te verkopen aan anderen. Daarnaast staat hier ook in hoe je jouw bedrijf gaat waarderen en hoe lang de verklaring geldt. Daarna ga je over een definitieve verkoop van je bedrijf praten. Uiteindelijk stel je een overnamecontract op. Daarin staat alles wat meegenomen wordt in de verkoop.

Overname

Heb je je bedrijf verkocht dan moet je dit aangeven bij de KVK. Daarnaast moet je een aantal zaken financieel afhandelen met de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie ook eens op het ondernemersplein.

Heb je plannen om je bedrijf te verkopen? Laat je dan goed informeren over alle voor- en nadelen. Veel succes!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Welke wetten wijzigen er in 2022?
Thuiswerken toch weer de norm
Vanaf 1 juli geen ongewenste telefoontjes meer
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Fiets van de zaak, de nieuwe regels
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog