- Administratie en boekhouding
- Financieel
- Fiscaal
- ICT
- Starten
- Juridisch
- Marketing en Acquisitie
- Verzekeringen
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp'er
- Inventaris- en voorraadverzekering, noodzakelijk?
- Pensioen opbouwen als zzp’er
- Rechtsbijstand voor startende ondernemer
- Waar moet een zzp’er zich tegen verzekeren?
- Bedrijfsstagnatieverzekering: is dat nodig?
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.
Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.
De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Geef jij adviezen of voer je juridische of administratieve werkzaamheden uit voor klanten? Heb je al nagedacht over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)? Deze verzekering vergoedt de schade die jouw bedrijf door een beroepsfout bij een klant heeft veroorzaakt. Als je actief bent in de adviserende branche is het aan te raden na te denken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid
Er is een verschil tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade aan spullen of personen die jij of je medewerkers hebben veroorzaakt, bijvoorbeeld door een bedrijfsongeval. Jouw klanten kunnen echter ook schade oplopen door verkeerde adviezen van jou of een van je werknemers. Of omdat je per ongeluk inbreuk hebt gepleegd op de privacy van je klant. Door deze fouten lopen jouw klanten schade op. Deze schade wordt dan gedekt door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).
Is de BAV verplicht?
Sommige overkoepelende branche- en beroepsorganisaties stellen leden verplicht een BAV te hebben. Denk hierbij aan notarissen of advocaten. Daarnaast moet je een BAV hebben als je met je bedrijf voor de overheid wilt werken.
Wat wordt er vergoed?
Met een BAV ben je verzekerd tegen schade die wordt veroorzaakt door nalatigheid, schendingen van privacy of geheimhoudingsplicht. Hierbij moet je denken aan schadeclaims door:
- een verkeerd advies van jouw of je werknemers
- het geven van onjuiste of onvolledige informatie
- doordat jouw bedrijf de privacy van je klant heeft geschonden
- jouw bedrijf zich niet heeft gehouden aan geheimhoudingsplicht
- als je inbreuk hebt gepleegd op merk- of auteursrecht
Niet alleen de claims, ook de proceskosten en mediation zijn vaak gedekt bij een BAV.
Lees je goed in
Twijfel je over het nut van een BAV voor jouw bedrijf? En bij welke verzekeraar sluit je deze af? Lees je goed in. Vraag advies aan collega-zzp’ers, adviseurs en vergelijk verschillende verzekeraars met elkaar.
Let op: de BAV verzekert je tegen de schade die je klanten op hebben gelopen, niet jouw eigen schade. Bijvoorbeeld als je door een fout zelf inkomsten misloopt, omdat je jouw (extra) kosten niet in rekening kunt brengen bij je klant. Ook schade die je expres hebt aangericht wordt niet vergoed.