- Administratie en boekhouding
- Financieel
- Fiscaal
- ICT
- Starten
- Juridisch
- Marketing en Acquisitie
- Verzekeringen
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp'er
- Inventaris- en voorraadverzekering, noodzakelijk?
- Pensioen opbouwen als zzp’er
- Rechtsbijstand voor startende ondernemer
- Waar moet een zzp’er zich tegen verzekeren?
- Bedrijfsstagnatieverzekering: is dat nodig?
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.
Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.
De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.
Pensioen opbouwen als zzp’er
Het is misschien niet het eerste waar je aan dacht toen je voor jezelf ging beginnen. Zeker niet als je nog ‘jong’ bent. Toch is het erg belangrijk om hierover na te denken en een weloverwogen keuze te maken. Als zzp’er maak je namelijk op pensioengerechtigde leeftijd alleen aanspraak op een AOW-uitkering. En dat is erg weinig. Hieronder vind je verschillende manieren om je pensioen te regelen.
1. Verplichte pensioenregeling
Voordat je deze lijst gaat doornemen is het allereerst belangrijk om te weten of het in jouw sector verplicht is deel te nemen aan een beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling. Weet je niet of deze regeling voor jouw sector geldt, neem dan contact op met een overkoepelende brancheorganisatie of vakvereniging.
2. Zet je oude regeling (tijdelijk) voort
Ga je nog starten als zzp’er of ben je net gestart, dan is het soms mogelijk om je oude pensioensregeling (van toen je nog in loondienst was) nog even voort te zetten. Dit heeft als voordeel dat bij overlijden en arbeidsongeschiktheid het risico gedekt blijft. Helaas, is het voortzetten van je oude pensioensregeling alleen een tijdelijke oplossing. Je mag je oude pensioenregeling maximaal nog tien jaar voortzetten, daarna moet je alsnog op zoek naar een andere manier om pensioen op te bouwen.
3. Zelfstandig sparen
Als je over een ijzeren discipline beschikt, is dit een eenvoudige manier van pensioen opbouwen. Je zet zelf iedere maand een bedrag op een aparte spaarrekening. Dit spaargeld wordt niet vastgezet. Je kunt er dus altijd over beschikken. Een nadeel is dat dit spaargeld door de Belastingdienst wordt gezien als vermogen. Het valt daarom dan ook in box 3. Dit betekent dat je over alles boven een bepaald bedrag (in 2019 is dit 30.360 euro) vermogensbelasting moet betalen. Dit leidt er dan wel weer toe dat je achteraf geen inkomensbelasting meer over je vermogen hoeft te betalen.
4. Banksparen
In plaats van zelfstandig sparen kun je ook je gespaarde geld laten vastzetten. Op deze manier bouw je fiscaal vriendelijk vermogen op en kom je niet in de verleiding al eerder gebruik te maken van het gespaarde kapitaal. Bij banksparen valt je spaargeld in box 1 en betaal je dus geen vermogenrendementsheffing (box 3). Je betaalt wel inkomstenbelasting over de periodieke uitkeringen.
5. Lijfrente
Je kunt er ook voor kiezen om bij een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar een lijfrentepolis af te sluiten. Je spaart dan een kapitaal dat nadat je gestopt bent met werken in termijnen aan je uitbetaald wordt. De lijfrentepremie is aftrekbaar van de belasting en mag je in box 1 aftrekken van je inkomen. Als je kiest voor de lijfrenteregeling zijn er wel voorwaarden waaraan je moet voldoen.
6. Hypotheek aflossen
Het aflossen van je hypotheek is ook een alternatief. Een voordeel hiervan is dat je woonlasten op het moment dat je met pensioen gaan aanzienlijk verlaagd zijn. Nadeel van dit alternatief is dat je bij lagere hypotheeklasten je ook minder hypotheekrenteaftrek hebt. Als je alleen via het aflossen van hypotheek aan je pensioen hebt gedacht neem je wel een risico. Als je huis in waarde daalt, ben je een deel van je pensioen kwijt.
7. Fiscale Oudedagsreserve (FOR)
Je kan ook pensioen opbouwen, zonder daarbij geld te onttrekken aan je onderneming. Je kiest dan voor de FOR. Op deze manier reserveer je een deel van de winst voor een fiscale oudedagsreserve. Je mag in 2019 dan 9,44% van de winst toe voegen aan je oudedagsreserve met een maximum van 8.999 euro. In 2018 was dit 9,44% met een maximum van 8.775 euro. Ook voor de FOR moet je aan een aantal voorwaarden voldoen en moet je door de Belastingdienst gezien worden als ondernemer.
8. Eigen beheer
Als je de DGA van je bv bent kun je het pensioen in een eigen bv of bij een verzekeraar onderbrengen. Deze mogelijkheid brengt risico’s met zich mee en de materie is redelijk complex. Als je erover nadenkt om voor dit alternatief te kiezen, neem dan contact op met je accountant of een onafhankelijke pensioenadviseur.