Deel dit blog
ZZP-Forum

Starter zonder startkapitaal: 7 financieringsmogelijkheden - update

4 september 2019   3554 keer gelezen  Starten, Financieel

Starten-zonder-kapitaal

Als starter heb je in de meeste gevallen geen startkapitaal op de plank liggen. Je wil graag je eigen onderneming starten, maar de financiering dreigt roet in het eten te gooien. Heb je al eens nagedacht over de verschillende financieringsmogelijkheden? Zo kun je zonder dat je (veel) eigen geld in je bedrijf stopt, toch aan geld komen voor de start van je onderneming. 

Lenen van de bank

De meeste startende ondernemers zullen als eerste aankloppen bij de bank, maar banken zijn niet altijd meer zo happig op het verstrekken van een lening. Heb je een goed onderbouwd ondernemingsplan en heb je je goed voorbereid? Dan maak je mogelijk kans om in aanmerking te komen voor zo'n lening.

Familie of vrienden

Ben je een beetje huiverig voor het lenen bij grote partijen? Denk dan eens aan een lening bij je ouders of je beste vriend. Wie weet zijn zij bereid om jou te helpen met de financiering, zodat jij zelfstandig een onderneming kunt starten. En onthoud dat alle kleine beetjes helpen. Je hoeft niet per se één grote geldverstrekker te paaien. Twee keer vijf is ook gewoon tien ;-).

Zorg alleen dat je dan ook duidelijk wat afspraken op papier zet. Bijvoorbeeld over hoe en wanneer je het geld gaat terugbetalen. En of ze er iets voor terugkrijgen. Het kan zijn dat de mensen die je geld lenen ook inspraak willen in je bedrijf. Let daar goed mee op. 

Subsidie

Om ondernemers op weg te helpen zijn er verschillende subsidies in het leven geroepen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die vanuit een WW-uitkering een bedrijf willen beginnen. Dit is waarschijnlijk even wat uitzoekwerk, maar het kan je wel wat extra geld opleveren. Is wel de moeite waard dan, toch? 

Crowdfunding

Een andere mogelijkheid voor jou als starter is crowdfunding. Crowdfunding houdt in dat de ‘menigte’ investeert in jouw onderneming. Mensen kunnen geld inleggen op jouw voorstel. Je meldt je aan via bijvoorbeeld Kickstarter, Symbid of Oneplanetcrowd en anderen kunnen dan heel gemakkelijk investeren in jouw idee of bedrijf. 

Microfinanciering Qredits

Heb je niet zoveel startkapitaal nodig, maar krijg je het bij de traditionele geldverstrekkers niet voor elkaar? Misschien is een microfinanciering dan de oplossing. Qredits, Stichting Microfinanciering Nederland, helpt ondernemers bij het starten van een eigen bedrijf. Je kunt er een microkrediet krijgen, dat is maximaal 50 duizend euro. Maar je kunt er ook terecht voor advies. Je wordt echt begeleid. Om in aanmerking te komen voor een krediet moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen en heb je ook een goed ondernemingsplan nodig. 

Informal investors

Misschien niet de meest gemakkelijke manier, maar niet geschoten is altijd mis. Sommige bedrijven of oud-ondernemers zijn bereid om te investeren in jonge ondernemingen en innovatieve ideeën. Zo’n particuliere geldschieter komt alleen niet zomaar bij jou aanbellen. Je zult dus je netwerk moeten aanspreken om met een van hen in contact te komen. En dat is nog maar het begin, daarna zul je hem/haar moeten overtuigen met je verhaal. Het voordeel van zo'n investeerder kan zijn dat hij/zij veel ervaring heeft in het ondernemen. Diegene kan je dus ook een beetje begeleiden bij het opstarten van je bedrijf met zijn/haar kennis. Let ook hier op dat je duidelijke afspraken maakt, bijvoorbeeld of en hoeveel invloed de investeerder dan krijgt.

Eigen geld

We hebben het hierboven gehad over mogelijkheden om geld in je bedrijf te stoppen, zonder eigen kapitaal. Maar kun je niet zelf wat geld in je bedrijf inbrengen? Kun je je broekriem niet een tijdje wat strakker aantrekken? Zijn er manieren om te bezuinigen? Ga wat minimalistischer leven, spreek je spaarrekening aan, of misschien kun je een extra hypotheek krijgen. En wat dacht je van een (extra) deeltijdbaan erbij? Zo creëer je wat meer ruimte en kun je mogelijk toch op eigen benen staan. Hoe graag wil je je eigen bedrijf starten? 

Wat kies jij als starter?

Zoals je ziet, zijn er verschillende financieringsmogelijkheden voor starters. De ene starter zal gemakkelijker een startkapitaal krijgen dan de ander, afhankelijk van hoe innovatief de ideeën zijn en hoe uitgebreid het ondernemingsplan is. Zoek dus even goed uit welke manier het beste bij jou past en ga ervoor. Veel succes!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Wat zijn crediteuren?
Zes financiële fouten die je als zzp'er niet moet maken - update
Verdienmodellen: hoe ga jij je geld verdienen?
Zzp’er: auto huren, leasen of kopen
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog