Wij mensen houden van lijstjes. Lijstjes geven structuur, overzicht en kunnen zorgen voor productiviteit. Maar die to-do-lijstjes, wat een onzin. Not-to-do-lijstjes, die moet je maken! Hoe? Ik vertel het je.
To-do-loe
Tuurlijk kan het nuttig zijn, zo’n to-do-lijstje. Zeker als je moeite hebt met structuur aanbrengen in je leven. Iets op papier zetten kan je helpen overzicht te houden van wat je moet doen. Of je dit nu op een kladpapiertje zet, een poster aan de muur of een digitaal to-do-lijstje maakt. Wat moet je vandaag per se gedaan hebben, wat kan later deze week en wat is leuk om ooit te doen? Maar draai het eens om: wat moet je vandaag zeker niet doen, wat deze week niet en wat moet je nooit doen.
Weg met dat to-do-lijstje: to-do-loe!
Not-to-do
Je bent vast regelmatig bezig met onzinnige, nutteloze, deprimerende dingen die de energie uit je zuigen. Hoe hou je hiermee op? Focus je op dingen die je niet moet/mag doen van jezelf. Ik geef je hier een paar voorbeelden:
1. Altijd mail checken
De hele dag je e-mail checken leidt heel erg af. Plan daarom 2 of 3 momenten per dag in om je mail te verwerken. Het is toch niet erg als je een uur later antwoord geeft? Soms zit je in vergadering of bij klanten. Dan beantwoord je toch ook niet direct een e-mail? Laat het even liggen, bijvoorbeeld tot aan het eind van de dag. Dit brengt rust in je hoofd en in je werk.
2. Veel en lang doorwerken
Word jij gelukkiger van (nog) meer werken? Is het op de langere termijn beter voor jouw en je onderneming? Nee toch? Af en toe overwerken of een avondje doorhalen is natuurlijk geen probleem. Als het je (uiteindelijk) maar gelukkiger maakt.
3. Alleen maar aan werk denken
Voortbordurend op punt 2. Ben niet de hele tijd alleen maar bezig met werken. Je collega’s, klanten of relaties moeten niet de enige mensen zijn die je vaak ziet. Geef (ook) veel aandacht aan vrienden en familie. Zie ook punt drie in het blog van Esther. Neem vrije tijd. Rust uit, ga naar buiten. Doe wat je leuk vindt!
4. Alleen maar focussen op omzet/inkomsten/meer klanten
Het is goed om je vooral te focussen op het krijgen van meer klanten, omzet en uiteindelijk inkomsten. Maar neem ook zeker de tijd om naar je bedrijf te kijken. Waar ben ik mee bezig? Hoe kan ik m’n onderneming verder ontwikkelen? Neem af en toe een stapje terug en concentreer je op de groei van je bedrijf. Ben niet alleen bezig met de korte termijn, maar denk af en toe eens aan de toekomst van je onderneming. Kun je op een of andere manier innoveren? Of kun je duurzamer ondernemen?
5. Veel aandacht geven aan mensen en dingen die weinig aandacht verdienen
Je hebt misschien wel ooit gehoord van de 80/20 regel. Deze houdt in dat je met 20% van je tijd en energie 80% van je doelen bereikt. Andersom gezegd: de taken (en mensen) die 80% van je energie vragen geven maar voor 20% resultaat. De verhouding 80/20 is een beetje abstract (misschien geldt voor jou de verhouding 60/40), maar het idee dat je het meeste bereikt met in verhouding minder inspanning klopt wel. Denk ook aan het schrijven van een werkstuk. Je had meestal redelijk snel het grootste gedeelte van je werkstuk geschreven. Maar juist die laatste hoofdstukken kostte de meeste tijd en moeite.
Waarom geef jij die zeurende mensen (die te veel energie kosten) altijd zoveel aandacht? Zijn zij zo belangrijk voor jouw onderneming? Probeer je eens te focussen op die kleine groep die het meeste opbrengen voor jou (en minder tijd en moeite in beslag nemen). Kun je op een of andere manier binnen jouw 20% dingen veranderen, zodat jouw 80% van je resultaten verbetert?
Spendeer niet te veel aandacht aan dingen die weinig aandacht verdienen. Focus je op jouw 20%!
6. Je to-do-lijstjes weggooien
Oké to-do-lijstjes zijn geen totale onzin. Maar zorg dat je lijstje niet te lang is. Maak anders elke dag een lijstje met twee concrete punten voor de volgende dag. Zet daarnaast je wensen op papier die je op langere termijn gedaan wilt hebben. Haal elke week uit je wensenlijstje één ding dat je die week gaat doen. En hou natuurlijk je not-to-do-lijstje in de gaten.
Maak je eigen not-to-do-lijst
Bedenk wat je niet gelukkig maakt, wat je tegenhoudt en wat je eigenlijk wilt afleren. Maak voor jezelf een lijst met wat je niet wilt of mag doen van jezelf. Dit kunnen concrete dingen zijn (ik ga vandaag niet snoepen) tot meer abstractere (ik zeg nooit meer meteen ‘ja’ op een verzoek). Maak deze niet-doen-dingen onderdeel van je dagelijks denken. Leer je slechte en nutteloze gewoontes af!
{{c.UserName}}
{{c.PostedOn}}
Reactie plaatsen
Reactie wijzigen