Wanneer heb ik stress?
Wist je dat (korte) momenten van stress, bijvoorbeeld voor een belangrijke presentatie, een deadline of een spannend gesprek constructief zijn? Dit betekent dat je lichaam jou wil beschermen voor een negatieve situatie en je daardoor een boost van adrenaline krijgt, wat er voor zorgt dat je beter reageert in een stressvolle situatie. Dit helpt je dus om een goede prestatie neer te zetten. Persoonlijk ervaar ik dat dan als “goed presenteren onder druk”.
Als stress te lang duurt, slaat dit gevoel om en wordt de stress destructief. Je gedachten worden dan negatief en je focust je vooral op dingen die niet goed gaan. Hier kun je uiteindelijk ziek van worden. Dit wil je natuurlijk niet. Daarom moet je ervoor zorgen dat je na korte momenten van stress herstelt. Met deze tips kun je dat doen.
Tip 1: Bewegen maar
En dan het liefste buiten. Weer of geen weer, ga er op uit. Zorg ervoor dat je elke dag even buiten komt. Een half uur tot een uur wandelen per dag helpt je echt. Je maakt je hoofd leeg en je kunt even afschakelen van een stressvol moment. Het heeft een positieve uitwerking op je fysieke, maar ook op je geestelijke gesteldheid.
Niet alleen wandelen in de buitenlucht helpt. Ook zwemmen is goed voor je. Door in het water te springen, glijdt letterlijk de zorg van je af. Je bent in beweging en maakt je hoofd leeg. Daarnaast werkt het ook nog eens ontspannend. Ik zeg, probeer het eens!
Tip 2: Eet gezond
Wellicht zeg ik dit ten overvloede, want het is eigenlijk vanzelfsprekend. Maar ja, eet gezond. Juist als je stress hebt, schiet dat er vaak bij in. Logisch, want als ik me vervelend voel heb ik ook veel meer zin in een stuk Tony Chocolonely Salted Caramel dan in een gezonde salade. Toch is het verstandig deze slechte eetgewoontes (eigenlijk het patroon wat je herkent) te vermijden. Merk je dat je je niet fijn voelt en vliegt je hand de snoeplade al in? Herinner jezelf er dan aan dat het beter is om even een stuk groente of fruit te nemen.
Daarnaast is het aan te raden om op vaste tijden te eten. Denk hierbij in ieder geval aan ontbijt, lunch en diner. Ga er echt even voor zitten en neem de tijd voor jezelf. Zo krijg je meer energie en voel je je ook beter. Omdat jij je lichaam de kans geeft om even te herstellen.
Tip 3: Vrije tijd
Ook al ben je nog zo druk, maak altijd tijd vrij om daadwerkelijk vrij te zijn. Het maakt niet uit wat je in die tijd doet, als je je maar afsluit van werk. Ben niet bereikbaar, bekijk je e-mail niet en praat even niet over je werk. Het leven draait ook om andere dingen. En vooral ook om jezelf. Plan een lekker me-time momentje in, waardoor je weer oplaadt voor een nieuwe dag.
Tip 4: Een ander perspectief
Dit is best lastig, maar wel het proberen waard. En, oefening baart kunst. Kom je in een stressvolle situatie waar een probleem zich voordoet. Probeer dit probleem dan eens te bekijken vanuit een ander perfectief. Haal de negatieve lading zelf weg en kijk of je iets positiefs uit de situatie kunt halen. Is het een leermoment? Brengt me dit verder? Kan ik het omzetten naar een uitdaging? Op deze manier kom je er achter of je je gedachte de baas kunt zijn door ze om te draaien. Speel ermee.
Wat mij persoonlijk ook vaak helpt in een lastige situatie, is antwoord geven op de volgende vragen:
- Wat is er zojuist gebeurd?
- Wat is mijn gevoel hierbij?
- Wil ik mijn gevoel veranderen?
- Wat moet ik hier dan voor doen?
- Wat heb ik hier voor nodig?
Wanneer ik hier een antwoord op heb, kan ik een situatie beter beoordelen en vaak kan ik ook relativeren. Waardoor ik soms denk, laat het maar gaan, of juist, ik moet nu doorpakken.
Tip 5: Investeer in relaties
Fijne en goede relaties verminderen stress. Je krijgt hier namelijk positieve energie van. Vergeet in drukke periodes niet je naasten aandacht en liefde te geven. Je krijgt dit namelijk ook weer van ze terug, wat jou helpt om in een positieve flow te blijven. Ga bijvoorbeeld lekker uiteten met je partner, spreek af met goede vrienden of doe iets leuks met je kinderen.
Tip 6: Tel je zegeningen
Cliché, maar wel waar. Door stil te staan bij alle dingen die je hebt, vergroot je je geluksgevoel, waardoor je stressniveau weer daalt. Je kunt je zegeningen tellen op privé gebied, maar ook werk gebied. Welke doelen heb ik allemaal al bereikt? Als ik kijk naar vijf jaar geleden en nu, wat is er dan allemaal veranderd. Door deze lijn zichtbaar te maken, kun je reflecteren en trots zijn op het geen wat je allemaal al hebt gedaan. Dit geeft je weer een energie boost om door te gaan in de toekomst.
Ik hoop dat ik je met deze zes tips heb geïnspireerd om aan te slag te gaan met jouw stress. Voorkomen is beter dan genezen, maar dat is bij stress nu eenmaal niet zo makkelijk. Doe je voordeel met deze tips. Heb je nog een toevoeging? Laat het me weten! Veel succes 😊