Het aantal mensen dat zzp’er wordt groeit ieder jaar. Ook in de zorg komen er steeds meer zzp’ers bij. In veel gevallen is starten in de zorg niet anders dan starten als zzp’er in het algemeen. Je moet je dus gewoon inschrijven bij de KvK en bijvoorbeeld je boekhouding regelen. Maar op sommige gebieden is zzp’er worden in de zorg anders dan in andere sectoren. We leggen hier uit waar je extra op moet letten.
Verzekeringen
Net als andere zzp’ers ben je, zodra je voor jezelf bent begonnen, niet meer verzekerd tegen bijvoorbeeld aansprakelijkheid. In loondienst ben je automatisch verzekerd, nu zul je dit ook zelf moeten regelen. Zeker in de zorgsector zit een ongeluk in een klein hoekje, dus zorg ervoor dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Deze is vaak niet zo duur en moet je eigenlijk altijd hebben. Want als er iets gebeurt en jij wordt aansprakelijk gesteld, kun je zonder verzekering in flinke financiële problemen komen.
BIG-registratie
Voor 8 specifieke beroepen heb je een zogenaamde BIG-registratie nodig. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Zonder deze BIG-registratie mag je jezelf niet apotheker, arts, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, tandarts, verpleegkundige of verloskundige noemen.
Om jezelf dus bijvoorbeeld tandarts te noemen moet je een BIG-registratie hebben. Je moet hiervoor onder andere een geldig diploma hebben. Op bigregister.nl kun je vervolgens je BIG-registratie aanvragen. Deze is vijf jaar geldig, daarna kun je deze elke keer verlengen.
Keurmerk
Er zijn op dit moment ook plannen voor een keurmerk voor zzp’ers in de zorg. Hiermee kun je laten zien dat je voldoet aan alle kwaliteitseisen voor het werken in de zorg. Het keurmerk is nog niet rond, dus hou het in de gaten. Misschien is zo’n keurmerk iets voor jou.
Btw-vrijgesteld
In principe zijn de zorgwerkzaamheden die je doet btw-vrij. Let op, het moet wel gaan om werk voor gezondheidszorg. Op cosmetische ingrepen om iemands uiterlijk te verfraaien zit bijvoorbeeld wel btw. Twijfel je of er op jouw werk btw zit of niet, check het even bij de Belastingdienst.
Geen btw rekenen én terugvragen
Over alles wat btw-vrijgesteld is hoef je geen btw te rekenen. Maar dit betekent ook dat je geen btw mag terugvragen op de spullen die je koopt voor deze werkzaamheden.
Bemiddeling
In de zorg wordt er veel gewerkt met bemiddelingsbureaus. Zij staan tussen de zzp’er en de opdrachtgever in. Als je je aansluit bij zo’n bemiddelingsbureau kun je makkelijk en snel aan werk komen. Zo’n bureau zoekt voor jou naar werk. Deze bureaus moeten alleen natuurlijk ook hun centjes verdienen, zodat er minder voor jou over blijft. Maar als je zelf geen zin of tijd hebt om werk te zoeken kan dit een goede oplossing zijn. Let er wel op dat in zo’n geval vaak ook btw moet worden gerekend. Je bent dan niet btw-vrij, omdat jij niet meer direct voor je cliënten werkt, maar voor het bemiddelingsbureau.
Meer vrijheid
Zoals je ziet moet je wel een aantal dingen regelen als je als zzp’er in de zorg aan de slag kan. Denk daarom goed na of je dit echt wilt. Als zzp’er loop je risico, bijvoorbeeld dat je een tijdje minder klanten kunt vinden. Maar aan de andere kant heb je juist veel vrijheid om je eigen werktijden te bepalen en zelf je diensten te kiezen. Deze vrijheid is vaak de belangrijkste reden om als zorg-zzp’er aan de slag te gaan. Zoek jij deze vrijheid ook, ga er dan voor. Succes!