Deel dit blog
ZZP-Forum

Boekhouden voor zzp’ers

2 mei 2018   2277 keer gelezen  Administratie en boekhouding, Fiscaal

Als zzp’er ben je verplicht om te boekhouden. Oei, dat klinkt moeilijk! Nee hoor. Boekhouden is gewoon bijhouden wat je koopt en verkoopt met je bedrijf. Oftewel alle bonnetjes, rekeningen en facturen die je hebt verstuurd en gekregen.

Verplicht boekhouden

Iedere ondernemer, maar ook verenigingen en stichtingen, is verplicht om een boekhouding bij te houden. De Belastingdienst controleert of je netjes een boekhouding hebt gedaan. Je moet je boekhouding 7 jaar bewaren. Dit heet de bewaarplicht. Als je dus in 2011 ondernemer bent geweest, moet je je administratie van dat jaar tot en met 2018 bewaren.

Overzicht

Veel ondernemers vinden het ook prettig om de boekhouding op orde te hebben. Je ziet namelijk precies hoeveel geld je hebt, of je winst of verlies maakt. En waar je je geld aan uitgeeft. Misschien moet je wel bezuinigen op een bepaald gebied. Dat kun je snel zien, als je een goede boekhouding hebt. Boekhouden geeft je dus ook een goed overzicht van hoe het met je bedrijf gaat.

Btw-aangifte

Als zzp’er moet je ook btw-aangifte doen. Dit moet je per kwartaal, maand of jaar doen. Als je je boekhouding in orde hebt, is btw-aangifte niet zo moeilijk. Maar dan moet je dus wel zorgen dat je administratie geen rommeltje is, want dan is het bij de btw-aangifte vaak stressen om alles up-to-date te krijgen. Nog een reden dus om een goede boekhouding bij te houden.

Verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren om je boekhouding te doen. Voor de Belastingdienst maakt het niet uit, zolang je maar bij een controle je cijfers kunt laten zien. Je kunt op de ouderwetse manier boekhouden, met pen en papier. Je bewaart al je facturen, bonnetjes en rekeningen dan in een map bij elkaar. De kans dat het papier op een gegeven moment onleesbaar wordt is alleen wel een groot risico. Vooral bonnetjes worden naar verloop van tijd niet meer te lezen, dat heb je vast wel eens gezien met een bonnetje die te lang in een la (of in je jaszak) heeft gezeten.

Boekhouden op je computer

Toen de computer in opkomst kwam, kwamen er ook verschillende manieren om je boekhouding te doen. Er kwamen programma’s zoals Excel, waar je gemakkelijk je cijfertjes in zet. Dit kan makkelijk zijn, omdat je dan niet alles op papier hoeft te bewaren. Als je je boekhouding op een computer of laptop doet, zorg dan dat je regelmatig een back-up maakt. Bijvoorbeeld door je administratie op een andere schijf, of in een online programma, zoals Google Drive zet.

Online boekhouden

Als je het jezelf echt makkelijk wilt maken ga je boekhouden met online boekhoudsoftware. Dan heb je je boekhouding helemaal online, zodat je deze nooit kwijt raakt bij diefstal of brand. Bovendien werkt het veel sneller en handiger dan een Excel-bestand of op papier. Er zijn veel manieren om je boekhouding te automatiseren. Met een geautomatiseerd boekhoudsysteem hoef je veel dingen zelf niet meer te regelen, zodat je veel tijd kunt besparen.

Meer weten over de keuze van een goed boekhoudprogramma? Lees deze 6 tips bij de keuze van het beste boekhoudprogramma.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Wat betekent aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers?
Kleineondernemersregeling 2020 (alles over de KOR)
Btw-aangifte: fouten & tips - update
Waarom (online) boekhouden?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog