Oppositiepartijen hebben geen vertrouwen meer in Wet DBA
Sinds 1 mei dit jaar is de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangen door modelovereenkomsten, die voortkomen uit de Wet deregulering arbeidsrelatie (Wet DBA). Dit zou de schijnzelfstandigheid moeten tegengaan.
Oppositiepartijen geloven niet meer in de modelovereenkomsten waarmee zzp’ers sinds mei dit jaar moeten werken. De partijen zijn het er mee eens dat er niet gewacht kan worden tot 1 mei 2017 om de situatie te beoordelen. Daarom stellen D66 en de ChristenUnie voor om in januari de wet te evalueren. Als er op dat moment geen verbetering te zien is, moet er volgens hen worden ingegrepen.
Toetsing
De Belastingdienst toetst of de modelovereenkomsten voldoen aan de eisen. In deze overeenkomsten staan de voorwaarden van de werkrelatie omschreven. Wanneer er sprake is van een werknemer-werkgeversverhouding, dan wordt de aanvraag afgekeurd. Daarbij zijn gezag, loon en vervangbaarheid het belangrijkste.
Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt houdt de Belastingdienst zich niet aan de afspraak. Zij zouden alle goedgekeurde overeenkomsten openbaar maken, maar dat gebeurt niet. Tevens zijn er enorme achterstanden.
Schijnzelfstandigheid
Het blijft echter onduidelijk wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid. SP-Kamerlid Farshad Bashir wil dat het kabinet de nieuwe wet pas in laat gaan zodra duidelijk is wat schijnzelfstandigheid is. Bashir vindt de wet slecht doordacht.
Donderdagavond debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) over de Wet DBA.
Bron: Nu.nl
Reacties
Reactie plaatsen
Reacties plaatsen is uitgeschakeld
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.
Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.
De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.
{{c.UserName}}
{{c.PostedOn}}
Reactie plaatsen
Reactie wijzigen