Je hebt hem ontmoet tijdens je studie, jullie hebben de leukste avondjes beleefd, delen alles samen en weten elkaars geheimen. Jij en je beste vriend zijn onafscheidelijk. Tijdens een gezellige avond in de kroeg, onder het genot van een biertje, ontstaat dan opeens een goed idee. Je hebt een gat in de markt gevonden en wilt daar samen geld aan verdienen! Het idee van een nieuwe onderneming bloeit op en een perfecte samenwerking lijkt geboren. Het klinkt allemaal positief, want je kent elkaar van binnen en van buiten, en tijdens jullie schoolprojecten waren jullie ook een geolied team, toch? Maar is een bedrijf met je beste vriend starten wel een goed idee? Voordat je gaat starten, kun je nadenken over de volgende dingen:
Sterke en zwakke punten
Jij en je beste vriend denken wel alles van elkaar te weten, maar privé en werk zijn twee hele verschillende dingen. Van jezelf weet je waar je goed en slecht in bent, maar misschien is je beste vriend in de privésfeer heel relaxed, en raakt hij op werkvlak juist snel gestrest. Zet elkaars sterke en zwakke punten op een rij, zodat je weet waar je aan toe bent. Je hoeft natuurlijk niet allebei in hetzelfde uit te blinken, elkaar aanvullen is juist goed! Misschien ben jij bijvoorbeeld goed in het vinden van klanten, terwijl de ander beter is in productontwikkeling. Om écht eens te kijken hoe jullie samenwerken, zou je als proef op de som samen iets kunnen organiseren, zoals een feest of een zakelijke bijeenkomst.
Dezelfde ambitie
Je hebt wel een idee over het starten van je onderneming, maar heb je ook nagedacht over de toekomst? Het kan zijn dat jullie een kleine onderneming opzetten, en dat je samen de ambitie hebt om klein te blijven. Maar wat nou als je onderneming zó goed loopt en uitgroeit tot een groot succes? Zien jullie dat allebei wel zitten? Spreek samen je dromen en je ambities uit, dit voorkomt niet alleen conflicten maar zal jullie ook helpen bij de uitvoering van je idee.
Schriftelijk vastleggen
Ook al ken je elkaar al jaren, vertrouw niet zomaar op iemand zijn blauwe ogen! Je jaren van vriendschap hoeft niet te betekenen dat je zakelijk door één deur kan en dat het altijd koek en ei zal blijven tussen jullie twee. Stel je voor dat er een zakelijk conflict ontstaat, dan is het moeilijk om zakelijk te blijven naar elkaar toe. Je handelt dan snel uit emotie en dit is niet altijd de beste manier. Het is daarom goed om alles vast te leggen in een schriftelijke overeenkomst. Dit klinkt misschien een beetje raar en kan overkomen alsof je elkaar niet vertrouwt, maar je zult er later, allebei, alleen maar profijt van hebben.
Wat je ook op papier moet zetten zijn o.a. afspraken over de winstverdeling. Wat wil je zelf verdienen en wat doe je met het overige geld? Investeer je het in je bedrijf of mag je er ook goederen van kopen. Overleg dit van te voren met je zakenpartner. En wat als er iemand ziek is en niet meer kan deelnemen aan de onderneming? Hoe regel je dit dan? Mag de ander dan gewoon doorgaan onder dezelfde bedrijfsnaam, en hetzelfde product of dezelfde dienst blijven aanbieden? Denk hier samen goed over na!
Arbeidsvoorwaarden
Je bent samen eigenaar van jullie onderneming. Je bepaalt dus ook samen hoe jullie werktijden verdeelt worden en hoeveel tijd je allebei in het bedrijf wilt steken. Gaan jullie je beide voor 40 uur inzetten, of de een juist meer uren dan de ander? Het is goed om die uren bij te houden. Zo kun je altijd terugzien hoeveel uur je hebt gewerkt, en wat het heeft gekost. De vakantiedagen zijn ook van belang. Het klinkt misschien lekker, eigen baas en veel vrije tijd.. maar misschien loopt je bedrijf zo goed dat je geen tijd hebt om op vakantie te gaan!? Bespreek samen vooraf hoe jullie omgaan met vrije dagen. Kun je gaan wanneer je wilt, of houd je je allebei aan een aantal vaste dagen per jaar.
Balans tussen werk & privé
Oké, je bent vrienden en je hebt waarschijnlijk ook gezamenlijke vrienden, maar dit betekent niet dat jullie tijdens alle privé afspraken over jullie werk moeten praten. Probeer dit juist niet te doen, zodat je ook nog samen kunt genieten van de vrije tijd. Neem vooral ook tijd voor jezelf en/of je familie. Je ziet elkaar door de weeks al genoeg dus af en toe er tussen uit is alleen maar goed. Misschien kom je dan ook weer tot andere ideeën en inzichten. Een win-win situatie dus!
Alternatieve optie
Ben je nog niet helemaal overtuigd? Dan kun je er altijd voor kiezen om alleen een bedrijf te beginnen, en de ander in te huren voor een bepaalde tijd tegen een afgesproken tarief. Je kunt dan altijd kijken hoe het loopt, en eventueel na een tijdje alsnog onderzoeken of je samen verder kunt als eigenaren van het bedrijf, of dat je alleen door blijft gaan.