Deel dit blog
ZZP-Forum

Prinsjesdag 2019: wat je moet weten over de miljoenennota 2020

19 september 2019   907 keer gelezen  Economie

Dinsdag 17 september was het Prinsjesdag. De troonrede werd voorgedragen door de koning en minister Hoekstra heeft de miljoenennota 2020 aan de Tweede Kamer aangeboden.

Positief

De miljoenennota is positief. Waar 1 of 2 jaar geleden mensen hun dag nog vulden met het reageren op vacatures, fietsen of rijden zij nu dagelijks naar het werk zegt minister Hoekstra. De begroting staat er goed voor waardoor we als land steeds beter in staat zijn om toekomstige economische tegenslagen op te vangen. Er komt wel een tijd aan met minder economische groei maar er is vrij veel maatschappelijk vertrouwen. Veel mensen zijn tevreden met hun leven, de werkloosheid is laag, Nederland is veiliger geworden en het opleidingsniveau en de gemiddelde levensverwachting zijn sterk gestegen.

Wat verandert er voor zzp’ers?

Het kabinet Rutte III heeft in de miljoenennota een aantal veranderingen voor zzp’ers opgenomen. Wij hebben de belangrijkste punten voor jou op een rij gezet.

Zzp’er levert in op zelfstandigenaftrek

In Nederland betaal je als zzp’er relatief minder belasting dan iemand in loondienst. Dit komt onder andere door de zelfstandigenaftrek. Het kabinet wil het belastingverschil tussen werknemers en zzp’ers verkleinen en daarom wordt vanaf 2020 de zelfstandigenaftrek geleidelijk verlaagd. Op dit moment bedraagt de zelfstandigenaftrek 7.280 euro. De verlaging van de zelfstandigenaftrek zal gebeuren in jaarlijkse stappen van acht keer 250 euro en één keer 280 euro. In 2028 zal de zelfstandigenaftrek dan uitkomen op een bedrag van 5.000 euro. Dit is een daling van bijna 31 procent. Om dit verschil te herstellen krijgen zzp’ers in 2020, 2021 en 2022 een hogere arbeidskorting. Hierdoor zal het belastingverschil tussen zelfstandigen en werknemers worden verkleind, maar gaan zzp’ers er in de kabinetsperiode niet op achteruit.

Lees in dit artikel hoe het ook alweer zat met de zelfstandigenaftrek.

Minimumtarief van 16 euro per uur

Als je fulltime werkt zou je van je inkomsten moeten kunnen leven. Helaas is dit nog steeds niet voor iedereen het geval. In 2017 had ruim 8,6 procent van de zzp-huishoudens een inkomen onder het minimumbedrag. Het kabinet wil voorkomen dat mensen werken voor een bedrag waar ze niet van kunnen rondkomen en daarom wordt er vanaf 2021 een nieuwe regel ingevoerd. Het minimumtarief van een zzp’er wordt wettelijk vastgesteld op minimaal 16 euro per uur. Dit tarief geldt zowel voor zzp’ers met zakelijke als particuliere klanten. Het uurtarief is exclusief de directe kosten die een zzp’er maakt voor een klus. Dus de materiaalkosten mag je bijvoorbeeld bovenop het minimum uurtarief rekenen. Meer tips over het verhogen van het uurtarief lees je hier.

Goed nieuws voor start-ups

Het kabinet wil dat start-ups zich kunnen ontwikkelen en daarom wordt er tussen 2019 en 2023 een bedrag van 65 miljoen euro beschikbaar gesteld. In 2020 heeft het kabinet al 14 miljoen euro gereserveerd. Dit bedrag moet start-ups de kans bieden zodat zij toegang hebben tot investeringen, geschikt personeel, kennis over onderzoeken en internationale markten en klanten. Hoe je als start-up aanspraak kan maken op dit potje is helaas nog onbekend.

De nieuwe kleineondernemersregeling

Al eerder werd bekend dat vanaf 1 januari 2020 de kleineondernemersregeling(KOR) verandert.
Als je als zzp’er op dit moment minder dan 1.345 euro btw per jaar betaalt, word je volledig vrijgesteld van btw. Betaal je tussen de 1.345 en 1.883 euro, dan krijg je een soort korting op je btw. De nieuwe regeling wordt makkelijker. Vanaf 2020 wordt de vrijstelling van de btw namelijk bepaald op basis van de omzet, in plaats van de te betalen btw.

Btw-regels bij leveringen binnen EU worden eenvoudiger

Je kent het wel, je hebt een aantal klanten in het buitenland maar je weet even niet meer hoe het precies zit met de btw-regelgeving. Want wie draagt ook alweer de btw af? En waar en wanneer moet dit gebeuren? Goed nieuws voor jou, want als het goed is, wordt dit binnenkort verleden tijd! Vanaf 1 januari 2020 wordt de btw-regelgeving voor de verschillende EU-landen namelijk hetzelfde.
Let op: de ingangsdatum en de wetswijziging is nog niet definitief maar hopelijk wordt deze snel goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer.

Koopkrachtstijging van 2,0 procent

In 2020 stijgt de koopkracht naar verwachting in totaal met 2,1 procent. Het kabinetsbeleid pakt in 2020 positief uit voor zelfstandigen. Als zzp’er profiteer je net zoals andere huishoudens van het ‘pakket lastenverlichtende’ maatregelen. Het kabinet belooft een lastenverlichting voor burgers ter waarde van 3 miljard euro. Als gevolg van deze maatregelen stijgt de koopkracht van zzp’ers naar 2,0 procent. De ontwikkeling van de koopkracht hangt wel af van de lonen, inflatie en het kabinetsbeleid.

De commissie Regulering van Werk is op dit moment bezig met het schrijven van een advies over de toekomst van de arbeidsmarkt. Dit advies wordt eind 2019 verwacht. Nog even afwachten dus.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Regelingen voor zzp'ers tijdens coronacrisis - update
Wat zijn crediteuren?
Prinsjesdag, wat verandert er voor jou?
Een bedrijf starten in crisistijd
Wat verandert er voor zzp'ers in 2019?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog