Deel dit blog
ZZP-Forum

Hoe verder als jij overlijdt als zzp'er?

20 maart 2019   1934 keer gelezen  Verzekeringen

Je bent zzp’er, de zaken gaan goed en de euro’s rollen binnen. Maar heb je wel eens nagedacht wat er gebeurt als het misgaat. Als je bijvoorbeeld overlijdt? Heftig en iets waar je misschien niet of bijna nooit over nadenkt. Gewoon omdat het een ver-van-mijn-bed-show is. Maar wat zijn de gevolgen als je vroegtijdig doodgaat?

Als zzp’er zijn veel risico’s voor jouw eigen rekening. Denk bijvoorbeeld aan een onbetaalde factuur, een ontevreden klant of een griepje. Er is niemand die even voor jou invalt en je zult zelf voor de eventuele gevolgen moeten opdraaien. Je kunt ervoor kiezen om deze risico’s te verkleinen of weg te nemen door bijvoorbeeld een verzekering. Maar heb je ook al eens ooit bedacht wat er gebeurt als je plotseling komt te overlijden? Een risico dat veel ondernemers vergeten.

Geld van een werkgever

Zolang je in loondienst werkt, bouw je pensioen op. Een deel daarvan is je gewone ouderdomspensioen en een ander deel is het zogenaamde partnerpensioen. Dit is het pensioen dat je partner ontvangt, wanneer jij overlijdt. Waar het ouderdomspensioen blijft bestaan als je weggaat bij je werkgever, komt het partnerpensioen in heel veel gevallen te vervallen. Wanneer je dus besluit om zzp’er te worden, kan hij of zij niet terugvallen op jouw opgebouwde pensioen.

Wanneer jij voornamelijk kostwinnaar bent als zzp’er, ontstaat er na jouw overlijden een schrijdende situatie. Je nabestaanden verliezen niet alleen hun partner, maar lopen ook de kans om in financieel zwaar weer terecht te komen. Iets wat je er niet bij kunt hebben in zo’n moeilijke periode.

Hypotheek

Maar hoe zit het dan met bijvoorbeeld een hypotheek? Wanneer je een huis koopt, kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit is een privéverzekering, waarmee een gedeelte of de hele hypotheek wordt afgelost bij het overlijden van een van de partners, waardoor de hypotheek (gedeeltelijk) komt te vervallen. Maar dit zorgt er uiteraard niet voor dat er automatisch brood op de plank komt. En in gevallen waarbij er sprake is van een huurhuis, is dit al helemaal niet aan de orde.

Algemene nabestaandenwet

Is er dan niemand die je helpt? Jawel, er bestaat zoiets als een nabestaandenwet. Dit is een vangnet in de vorm van een uitkering. Deze uitkering krijg je vaak maar voor een korte periode, als je er al voor in aanmerking komt. Bijvoorbeeld maar totdat het jongste kind 18 jaar is.

Het belang van een goede verzekering

Kortom, sta eens stil bij de eventuele problemen die er zouden kunnen ontstaan wanneer jij overlijdt. Door dit in kaart te brengen, weet je precies wat je eraan kunt doen. Een verzekering die zorgt voor financiële reserves na jou overlijden kan dan uitkomst bieden, zodat je nabestaanden goed worden achtergelaten. Maar dit kan eventueel ook een spaarpotje zijn.

Wat te doen?

  1. Zoek uit hoe het precies zit met een eventueel partnerpensioen. Is dit komen te vervallen?
  2. Heb je een overlijdensrisicoverzekering op je hypotheek en is je hypotheek al grotendeels afgelost? Ga na of je misschien de premie van de verzekering kunt verlagen.
  3. Mocht je overwegen om een (extra) overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, laat je dan goed voorlichten.
  4. Bepaal welk bedrag er nodig zou zijn als jouw inkomen komt te vervallen. Je verzekert je namelijk altijd voor een bepaald bedrag.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Ziektekostenverzekering - update
Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat nu?
Broodfonds, alternatief voor AOV? - update
Verzekeringen voor parttime zzp’ers
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog