Deel dit blog
ZZP-Forum

Van 6% naar 9% btw. Wat verandert er voor zzp'ers?

17 oktober 2018   3514 keer gelezen  Fiscaal, Wetten en regels

Er zijn plannen om het lage btw-tarief te verhogen van 6% naar 9%. Dat betekent dat onder andere eten en drinken duurder zal worden, maar wat betekent het voor jou als zzp’er? Wij hebben de feiten alvast even voor je op een rij gezet.

Wat is een laag btw-tarief?

In Nederland hanteren we simpel gezegd twee btw-tarieven. Een hoog en een laag tarief. Het hoge tarief is en blijft 21%, maar het kabinet heeft voorgesteld om het lage btw-tarief van 6% te verhogen.

Producten en diensten met een laag btw-tarief

Een lijstje met een aantal producten en diensten met een laag btw-tarief.

  • Eten en drinken
  • Geneesmiddelen
  • Boeken
  • Bezoek aan een kapper
  • Sporten
  • Reparaties aan bijvoorbeeld je schoenen of je fiets
  • Een ritje in de taxi of trein
  • Het schilderen van kozijnen die ouder zijn dan twee jaar

Van 6% naar 9%

Zoals het er nu voorstaat zal het lage btw-tarief (6%) per 1 januari 2019 worden verhoogd naar 9%. Dat betekent dat vooral particulieren worden geraakt door deze verandering. Een bezoekje aan de kapper wordt hierdoor ietsjes duurder, maar ook het bonnetje bij de supermarkt zal hoger uitvallen dan normaal.

Wat betekent het voor jou als zzp’er?

Wanneer jij de btw mag aftrekken, zal je weinig merken van de verhoging. Je mag dan in plaats van 6% btw, 9% btw aftrekken. Mag je de btw gedeeltelijk of niet aftrekken, dan trek je misschien wel aan het kortste eind, omdat jouw leveranciers wél die 3% extra doorberekenen.

Welk tarief op welk moment?

Tot 31 december 2018 verandert er aan het btw-tarief helemaal niets, maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat je eind december een product levert en de factuur pas in januari verstuurt. Wat doe je dan?

De leverdatum is bepalend voor het btw-tarief

Leveren in 2018 en factureren in 2019

Lever je jouw producten of diensten eind december, maar verstuur je de factuur pas in januari dan geldt nog steeds het btw-tarief van 6%.

Offerte in 2018 en leveren in 2019

Een klant vraagt in november 2018 een offerte aan voor het schilderen van alle kozijnen en deuren. Je gaat deze klus uitvoeren in februari. Omdat dit in 2019 is, moet je nu al een offerte opstellen met het nieuwe btw-tarief van 9%.

Factureren in 2018 en leveren in 2019

Ga je jouw factuur in 2018 versturen en wordt deze dan ook betaald, maar lever je pas in 2019? Dan hoef je van de Belastingdienst niet nog met terugwerkende kracht de 3% btw extra in rekening te brengen.

Bereid je dus alvast voor op de btw-verhoging, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Het is nog niet goedgekeurd door de Eerste Kamer, maar je moet ervanuit gaan dat het doorgaat. Hou bij het maken van offertes voor 2019 dus rekening met het nieuwe btw-tarief. Doe je niets? Dan loop je mogelijk geld mis.

Stel je hebt een klus van 1000 euro. Je rekent 6% btw. Dan betaalt de klant 1060 euro. Jij moet alleen 90 euro aan btw betalen (9%). Die 30 euro ben je dan kwijt, alleen omdat je vergeten bent 9% btw te rekenen en dat zou natuurlijk hartstikke zonde zijn.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Ken je de nieuwe kleineondernemersregeling al?
Klanten in het buitenland? Zo zit dat met de btw
Bedrijf aan huis starten? Wat kan en mag er?
Kilometers registreren als zzp’er
Welke wetten wijzigen er in 2022?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog