Bedrijven met schijnzelfstandigen worden niet bestraft
Bedrijven die de wet overtreden door met schijnzelfstandigen te werken lopen op dit moment totaal geen risico om bestraft te worden. De afgelopen jaren zijn er helemaal geen boetes uitgedeeld.
DBA
In 2016 werd de wet DBA ingevoerd. Met deze wet zou er een einde moeten komen aan schijnzelfstandigheid. Veel bedrijven werken namelijk met zzp’ers die eigenlijk geen zelfstandigen zijn. Ze werken in een zogenaamd verkapt dienstverband. Ze doen hetzelfde werk als hun collega’s in loondienst, maar krijgen geen verzekering en pensioen. Daarnaast krijgen schijnzelfstandigen vaak een te laag (uur)tarief.
Controles
Vanuit de wet DBA zouden bedrijven boetes en naheffingen kunnen krijgen als ze met schijnzelfstandigen werken. Maar in deze twee jaar zijn er amper controles geweest. Er zijn in totaal 49 bedrijven onderzocht, waarbij geen enkel bedrijf een boete heeft gekregen.
VAR
Voordat de DBA werd ingevoerd moest er gewerkt worden met een VAR, de verklaring arbeidsrelaties. Met deze verklaring kon een zzp’er aantonen dat hij of zij écht zelfstandig was. Ook de VAR had als doel om het aantal schijnzelfstandigen te verminderen. Maar sinds de invoering van de VAR in 2005 zijn er amper bedrijven bestraft. Voorlopig is er dus nog geen concrete oplossing voor schijnzelfstandigheid.
Relevante artikelen
Reacties
Reactie plaatsen
Reacties plaatsen is uitgeschakeld
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.
Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.
De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.
{{c.UserName}}
{{c.PostedOn}}
Reactie plaatsen
Reactie wijzigen