Wat is de juiste werkhouding?
Of je nu thuis werkt, op kantoor of op een flexplek. Een goede werkhouding is altijd super belangrijk. Niet alleen voor je concentratie en productiviteit, maar ook tegen lichamelijke klachten. Wij vertellen je hoe je de beste werkhouding aanneemt.
Ergonomisch verantwoord
Wat is dat eigenlijk? Laten we de woorden eerst opsplitsen en beginnen bij ergonomisch. Ergonomie is de verhouding van de mens en zijn omgeving op dat moment. Dit kan een bepaalde ruimte zijn, zoals een kantoor, maar ook een (thuis)werkplek of een product.
Het stukje verantwoord checkt of het goed is wat je doet. In het geval van je werkhouding wordt er gekeken of je bijvoorbeeld goed zit. Maar ook of je werkplek comfortabel, veilig en gezond is. Wie controleert dat dan eigenlijk? Jijzelf! Je bent zelf verantwoordelijk voor een goede en gezonde werkhouding. Vind je het alsnog lastig, kijk dan eens naar de ARBO-richtlijnen.
Veel voorkomende fouten
Je herkent het vast wel, het aannemen van een onhandige houding. Een kromme rug, te hoog opgetrokken schouders, je stoel die niet helemaal aangeschoven is, of misschien hang je wel in je stoel. Allemaal niet echt lekker voor je rug en zeker niet voor je productiviteit.
Ook zit je vaak net wat te lang en worden je benen bijna niet gestrekt. Een pauze wordt al snel geskipt, zeker als je nét lekker in je werk zit. Door deze dingen kun je last krijgen van pijn aan je onderrug, je schouders en je nek. Dat wil je voorkomen, toch?
Wat is de beste werkhouding?
Een goede houding begint met een goede basis. In dit geval, een bureau en een stoel. Tijdens het thuiswerken sluipt het werken vanaf de keukentafel er al snel in. Maar deze plek is vaak niet bedoeld om een hele werkdag lekker te kunnen werken. Zorg, als het even kan, voor een (verstelbaar) bureau en een bureaustoel en stem deze af op jouw lichaam.
Hoe doe je dat? Ga met je rug recht tegen de rugleuning van de stoel zitten, leg je armen op de armleggers en plaats je voeten (met je benen in een hoek van 90 graden) op de grond. Zorg dat de stoel voldoende steun geeft. Daarna leg je je armen op je bureau en stel deze zo af dat ook je armen een hoek van 90 graden hebben. Zet je computerscherm aan het einde van je bureau en zorg dat je er op ooghoogte overheen kunt kijken. Je toetsenbord en muis mogen vooraan je bureau liggen en je kunt beginnen. Uiteraard kun je deze tips ook gebruiken als je wel aan de keukentafel werkt.
Heb je een verstelbaar bureau, dan kun je gemakkelijk afwisselen met zitten en staan. Let op dat ook hierbij je armen alsnog in een hoek van 90 graden haaks op het bureau rusten. Merk je dat je gaat hangen, dan kun je beter weer gaan zitten.
Heb je geen verstelbaar bureau? Probeer op een andere manier staand te werken of zorg voor afwisseling door het doen van een oefening of korte wandeling.
Waar kun je nog meer rekening mee houden?
We hebben uitgelegd hoe je het beste kunt gaan zitten, of staan, maar er zijn meer dingen die helpen bij een fijne werkplek. Ga bijvoorbeeld af en toe wat te drinken halen, zodat je ook even in beweging bent. Kijk zo nu en dan van je scherm weg (minimaal 5 meter) om je ogen wat rust te geven. Houd rekening met een fijne temperatuur, niet te warm en zeker niet te koud. Geef sfeer aan je (thuis)werkplek. Doe dit door te kiezen voor rustige natuur kleuren zoals, blauw of groen. Zet een gezellig plantje neer zorg voor voldoende licht. Het liefste daglicht. Werk je in de avond door? Zorg dan voor een goede lamp.
Zoals je hebt kunnen lezen is ergonomisch verantwoord werken belangrijk. Hopelijk kunnen bovenstaande tips je helpen. Maar doe vooral wat prettig voor jezelf voelt. Al kan een beetje afwisseling nooit kwaad. Succes!
Meer weten over gezond werken? Check het blog Blijf gezond, fit en stressvrij tijdens je werk. Heb je zelf nog tips om prettig en gezond te werken? Laat het ons weten!