Als zzp’er is het soms fijn om wat extra handjes te hebben. Bijvoorbeeld wanneer jij werkzaam bent in de bouw. Een stagiair kan dan erg handig zijn. Maar wat moet je allemaal regelen en waaraan moet je voldoen? Alleen koffie laten halen is namelijk niet helemaal de bedoeling!
1. Word een erkend leerbedrijf
Je mag niet zomaar iedereen begeleiden. Vmbo-leerlingen en mbo-leerlingen mogen alleen stage bij jou lopen als jij een erkend leerbedrijf bent. Zo’n erkenning vraag je aan bij de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en is daarna 4 jaar geldig.
Let op! Niet alle scholen accepteren een stage bij een zzp’er. Zij adviseren hun leerlingen om stage te lopen bij een grotere organisatie.
2. Zet een vacature uit
Wanneer je stagiaires mag gaan begeleiden, is het tijd om een vacature of een oproep te plaatsen. Zo weten leerlingen dat ze bij jou terechtkunnen voor een stageplek. Doe dit bijvoorbeeld op een website voor stageplaatsen, via social media of in de plaatselijke krant.
3. Voldoe aan de eisen
Heb je een geschikte stagiair gevonden? Mooi! Maar als je dacht dat het een makkelijk (én goedkoop) hulpje was, dan heb je het goed mis. Een stagiair kost ook enorm veel geduld en tijd als je hem of haar moet begeleiden. De stage moet voldoen aan de volgende eisen:
- De stagiair moet genoeg te doen hebben en taken uitvoeren die aansluiten bij de opleiding. Dat betekent dus niet alleen maar opruimen, waterpassen bijvullen of het halen van een doosje glasnietjes.
- Jij bent verantwoordelijk voor de stagiair. De stagiair moet kunnen werken in goede arbeidsomstandigheden en jij bewaakt de werktijden.
- De stagiair moet ook echt iets leren tijdens zijn stageperiode. Bepaalde vaardigheden moeten worden geleerd.
4. Zorg voor een aansprakelijkheidsverzekering
Aangezien je nu samenwerkt met een stagiair, ben jij ook verantwoordelijk voor deze stagiair. Gaat er per ongeluk iets stuk bij een klant of valt hij of zij ergens vanaf dan moet jij voor de kosten opdraaien. Het is verstandig om hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering aan te schaffen als je dat nog niet had.
5. Stel een stagecontract op
Een stagiair is geen werknemer, maar je moet wel een contract opstellen. Jullie afspraken staan dan tenminste op papier, waardoor er later geen strijd ontstaat bij eventuele problemen tijdens de stageperiode. In zo’n stagecontract staat onder andere:
- De gegevens van de stagiair
- Hoe lang de stage duurt
- Wat de stagiair gaat leren en hoe hij of zij wordt begeleid
- De werkzaamheden van de stagiair
- Wie waarvoor aansprakelijk is
- Een eventuele stagevergoeding
- Wanneer het contract mag worden beëindigd
6. Stagevergoeding?
Je bent niet verplicht om je stagiair een stagevergoeding te geven, maar meestal wordt dit wel gedaan. Je mag zelf beslissen hoe hoog dit bedrag dan zou moeten zijn. Dit hangt ook af van de opleiding, de ervaring en het studiejaar.
7. Aan de slag!
Wanneer alles is geregeld kunnen jullie samen aan de slag. En mocht je stagiair heel goed zijn, heb je misschien meteen je eerste echte potentiële werknemer aan de haak geslagen die misschien in de weekenden of in de avonduren een handje kan meehelpen.