Heb jij de aangifte inkomstenbelasting al ingevuld en verstuurd naar de Belastingdienst? Nee? Dan heb je nog een kleine 3 weken om dit klusje te klaren. Vóór 1 mei moet het namelijk binnen zijn bij de Belastingdienst. Vergeet dit niet, want anders riskeer je een boete of een naheffing en dat wil je uiteraard liever niet.
Nadat je de aangifte inkomstenbelasting hebt ingevuld, moet je, als je een succesvol ondernemersjaar achter de rug hebt, flink in de buidel tasten. Dit kan namelijk snel oplopen tot duizenden euro’s. Iets waar je op voorhand misschien niet op had gerekend.
Voorlopige aanslag
Om de pijn te verzachten, kiezen veel zzp’ers ervoor om niet in één keer te betalen, maar om gespreid te betalen. Dit wordt een voorlopige aanslag genoemd. Op basis van een schatting van jouw jaaromzet, wordt bepaald hoeveel belasting je waarschijnlijk moet gaan betalen en dat wordt verdeeld over een aantal termijnen.
Aanvragen
Wanneer je voorkeur uitgaat naar vooraf betalen, is dit eenvoudig aan te vragen met je DigiD en een Verzoek Voorlopige Aanslag via de Belastingdienst. Dit kan op ieder moment. Ook als je halverwege het jaar instapt. Je geeft dan door wat je al hebt verdiend en hoeveel je verwacht te gaan verdienen.
Schattig maken
Het is erg moeilijk om vooraf te schatten wat je jaaromzet zal gaan worden. Dit zal dan ook nooit precies kloppen. Alles wat je te veel hebt betaald, krijg je terug. Alles wat je te weinig betaalt, moet je achteraf nog bijbetalen. Ga je voor zekerheid, dan schat je jouw jaaromzet wat hoger in. Wil je liever iedere maand wat meer overhouden, dan schat je je jaaromzet wat lager in. De keuze is aan jou! Als je er maar rekening mee houdt dat je achteraf dan misschien nog wat moet bijbetalen.
Termijnbedrag aanpassen
Gaat het even wat minder of juist enorm goed, dan kun je de schatting ook gewoon aanpassen. Dit mag 99 keer per jaar. Nadat jij een nieuwe schatting hebt doorgegeven, berekent de Belastingdienst het nieuwe termijnbedrag. Er wordt in de voorlopige aanslag geen rekening gehouden met aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek of de startersaftrek.
Achteraf betalen
Vind je het niet erg dat je achteraf in één keer een bult geld moet betalen, dan is een verzoek voor een voorlopige aanslag uiteraard niet nodig. Je houdt het geld dan langer vast, waardoor je er misschien wat meer rendement uithaalt. Al zijn de rentes op spaarrekeningen inmiddels niet meer om naar huis te schrijven. Zet het bedrag apart of reserveer het voor de inkomstenbelasting, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hier is wel wat discipline voor nodig.
Goedkoper
Wanneer je in één keer het gehele bedrag betaalt, krijg je korting. Hoe hoger het bedrag dat je moet betalen, hoe hoger de korting. Maak het geld wel op tijd over, anders vervalt de korting.
Kortom, het is erg persoonlijk voor welke betalingsoptie je kiest. Bij de voorlopige aanslag heb je wat minder het gevoel dat je veel belasting moet betalen, omdat het om kleinere bedragen gaat. Terwijl je anders in één keer een heel hoog bedrag moet missen. Ben je daar op voorbereid dan is er niets aan de hand!
{{c.UserName}}
{{c.PostedOn}}
Reactie plaatsen
Reactie wijzigen