Deel dit blog
ZZP-Forum

Rendement en risico: simpel, of toch niet?

3 januari 2018   1097 keer gelezen  Financieel

Investeren is risico’s nemen. Doordat de economie groeit en zzp’ers meer financiële ruimte krijgen, wordt er weer meer aan pensioenopbouw, investeren in aandelen, vastgoed etc. gedacht. Maar weet je wel genoeg over investeren? Je wil natuurlijk ‘rendement’ op je investering, zodat je er ook wat aan overhoudt. Waar moet je nu rekening mee houden en hoe hoog zijn de risico’s? We leggen het hier uit.

De basis van investeren is vrij simpel; hoe hoger het rendement is, hoe meer risico je loopt, hoe lager het rendement, hoe minder risico je loopt. Alleen blijkt in de praktijk vaak dat het lastig is om in te schatten wat “hoog” precies is. Zo kan 10% winst in de ene situatie een fantastische resultaat zijn, terwijl het in de andere situatie slechts een schijntje is van wat verwacht werd. Zo was 10% winst op een investering in vastgoed, verkocht in de crisisjaren, bijna ondenkbaar. Maar nu het goed gaat met de economie is 10% juist erg laag.

Eigenlijk is het gewoon een kwestie van kansberekening. Want als je 1% kans hebt om iets te winnen, wat is het voor jou dan waard? De enige sterke basis om een besluit te nemen over rendement tegenover risico, is om te kijken naar de negatieve gevolgen. Als het misgaat, wat ben je dan kwijt? En door jezelf vervolgens de vragen te stellen: “Kan ik deze negatieve gevolgen dragen?” en “Ben ik bereid deze negatieve gevolgen te dragen?”

Voorbeeld: rendement en risico van vastgoed

Stel je eens voor: Een collega-zzp’er nodigt je uit om mee te investeren in vastgoed, dat nog moet worden gebouwd. De minimale inbreng is € 100.000,- en het rendement is 10%. Als extra zekerheid heb je recht van hypotheek. Dat betekent dat je het recht hebt het vastgoed op te eisen en te verkopen als er niet aan betalingsverplichtingen wordt voldaan.

Het kan twee kanten op:

  • Het gaat goed: na twee jaar ontvang je het geld terug, inclusief de 10% rente. Dan is natuurlijk iedereen blij. Achteraf gezien zou je kunnen stellen dat je zonder risico te lopen een hoge rente hebt behaald. Maar ja, achteraf is het natuurlijk makkelijk praten.
  • Het gaat niet goed: na twee jaar ontvang je alleen de 10% rente. Je hebt als zekerheid een recht van hypotheek waar je een beroep op kunt doen en waarmee je het pand kunt verkopen. Maar hoe reëel is dat en hoe lang gaat dat duren? Kun je daarop wachten en garandeert dit dat je je geld terugkrijgt? Veel onzekerheden dus.

En wat als het fout gaat?

Als het fout gaat kun je in ieder geval een tijdje geen gebruik meer maken van het geld dat je geïnvesteerd hebt. Het huis moet dan natuurlijk alsnog verkocht worden en het is maar de vraag hoeveel je daarvoor krijgt. Je moet dan waarschijnlijk een tijdrovend traject doorlopen, met bijbehorende kosten en een onduidelijke toekomst. Of je het geld ooit volledig terugkrijgt, blijft lange tijd onzeker.

De vraag die je jezelf dus altijd vooraf moet stellen is: als het fout gaat, kan ik het geld (voor die periode) missen? Als dat niet zo is, dan is een dergelijke investering niet slim. Als je het geld wél kunt missen, dan hoort een eventueel verlies tot de ingecalculeerde risico’s. En als het misgaat heb je dan, naast natuurlijk het slechte gevoel, geen verdere schade.

Risicoanalyse

Even snel een beslissing nemen is dus niet zo’n verstandig idee. Maak altijd een goede risicoanalyse voordat je besluit te gaan investeren. Kun je het risico aan en is het dit je waard? Met een goede risicoanalyse check je of je het risico kunt nemen én op welke manier je het risico eventueel kunt verkleinen.

Geschreven door Claassen, Moolenbeek & Partners

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Je zzp-uurtarief verhogen in 2022. Durf jij het?
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog